KOMMENTARER

Greta Thunberg vs Donald Trump i Davos

Få enda mer panikk

For et år siden sa Greta Thunberg i Davos at folk burde få panikk. Det har hun fått mye kjeft for.

I FYR OG FLAMME: Greta Thunberg var en av hovedtalerne på ettermiddagens åpningssesjon i World Economic Forum i Davos. Årets konferanse handler om klimakrisa, og Thunberg la ikke fingrene mellom i møte med verdensledere og toppledere. Foto: Markus Schreiber / AP Photo / NTB Scanpix
I FYR OG FLAMME: Greta Thunberg var en av hovedtalerne på ettermiddagens åpningssesjon i World Economic Forum i Davos. Årets konferanse handler om klimakrisa, og Thunberg la ikke fingrene mellom i møte med verdensledere og toppledere. Foto: Markus Schreiber / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Greta Thunberg (17) skremmer barn og unge og tar fra dem fremtidshåpet, hevdes det i fullt alvor. Å skape panikk er ikke hjelpsomt.

Men slapp av, sa Thunberg da hun i ettermiddag var tilbake på åstedet som en av hovedtalerne hos World Economic Forum. Tro meg, jeg har sagt det før, og det skjer ingenting.

- INGETING HAR BLITT GJORT: Selv om hun har vært med på å øke oppmerksomheten og skape en klimabevegelse, sier Greta Thunberg at ingenting egentlig har skjedd. Video: AP Vis mer

Den svenske tenåringen har etterhvert lært seg å bruke humor som våpen mot de hissige angrepene hun ustanselig utsettes for. En av hennes fremste kritikere var i den sveitsiske alpebyen samtidig med henne. Donald Trump advarte mot «dommedagsprofeter» og sa det er tid for optimisme, ikke pessimisme. Det er mulig han hadde den unge klimaaktivisten i tankene.

Greta Thunberg ser liten grunn til optimisme. Hun beklaget at USA hadde gått fra Paris-avtalen, men er ikke videre imponert over innsatsen til landene som fortsatt er forpliktet. Hun vil gå enda mer drastisk til verks og mener lavutslippsmålet er altfor slapt. Bare null utslipp er godt nok.

Den store skurken er petroleumsindustrien. Hun har tidligere kritisert Norge for å fortsette leting etter mer olje. Sammen med en gruppe klimaaktivister, har hun med seg en kravliste som får oljelobbyen til å svartne. Aktivistene vil ha slutt på all oljeleting og utvinning. Slutt på alle subsidier av fossilt brensel. Og krever at investeringsfond og banker trekker seg helt ut av petroleumsindustrien.

Og de vil at det skal skje nå, ikke om 20 eller 30 år, ikke en gang til neste år.

Det er den kompromissløse linjen som har skaffet Thunberg en hærskare av fans, ikke minst blant unge, og like mange motstandere. I Davos finns det nok en del av den siste gruppen, selv om det er vanskelig å si det for høyt når klimakrisen er årets tema på det eksklusive toppmøtet.

Temaet speiles også i den årlige Global Risks-rapporten forumet produserer. For første gang i langtidsvarslet for de neste ti åra, handler alle de fem største risikofaktorene om klima:

Mer ekstremvær med tap av menneskeliv og omfattende ødeleggelser på eiendom og infrastruktur.

Myndigheter og næringslivets manglende evne til omstilling og skadebegrensning.

Menneskeskapte miljøødeleggelser og katastrofer, inkludert miljøkriminalitet slik som oljeutslipp og radioaktiv forurensing.

Omfattende tap av biomangfold og kollaps av økosystem til lands og til havs, med irreversible konsekvenser for miljøet som vil føre til alvorlig mangel på ressurser for menneskeheten såvel som industrier.

Store naturkatastrofer i form av jordskjelv, tsunamier, vulkanutbrudd og geomagnetiske stormer.

Dette er en rapport som forteller næringslivet om de største utfordringene de neste ti åra. For skrekkscenarioet Greta Thunberg snakker om, er forlengst tatt inn i næringslivets langsiktige prognoser og kalkyler. Dette merkes allerede på bunnlinja. Så er spørsmålet om de lytter til Thunbergs utålmodige krav om å handle raskere.

Huset står fortsatt i brann, sa Greta Thunberg til verdensledere og næringslivstopper.

Pyttsan, var Donald Trumps svar. Det er bare økonomien det lukter svidd av. Den går så det griner.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer