Få EuroVisjoner

Dagbladets Anders Grønneberg har hørt og sett alle 24 bidragene, og konkluderer med at lavmålet er like sterkt til stede som vanlig.

Årets mest outrerte EuroSong-innslag er den transseksuelle trioen Sestre fra Slovenia. De er utkledd som flyvertinner, men verken trioen eller låta de spiller byr på noe spennende. Den israelske kjønnsopererte Dana International, som vant EuroSong i 1998, var en pikant stjerne i forhold til disse usexy herrene.

Det var faktisk Norge som introduserte drag i Melodi Grand Prix. I 1986 sang Great Garlic Girls «Romeo», og kilder i det homofile EuroSong-miljøet kan fortelle at Olav Klingen og Johnny Nymoen fikk fantasien til å løpe løpsk.

Årets finale går i den estiske hovedstaden Tallinn, og blir vist direkte på NRK1. Etter en gjennomgang av årets 24 bidrag kan det synes som om nivået er enda lavere enn vanlig.

Om melodiene er dårligere enn vanlig (går det an, forresten?), så betyr ikke det så mye. At EuroSong 2002 synes å mangle karakterer og artister som kan skape litt baluba, er langt mer trist. Vi får bare håpe det ligger skjult noen showbiztalenter som folder seg ut i løpet av uka.

Hvem vinner? Det er alltid vanskelig å si. Vinnermelodien er ofte, etter min mening, langt fra den beste.

England, Estland, Russland og Frankrike har de beste låtene, men land som Tyskland og Sverige har sannsynligvis større vinnersjanser. Sverige frir til publikum med fartsfylt disko. Tyskland byr på ei ordinær gla\'låt sunget av blinde Corinna May, som vil gi mange sympatistemmer. Skal vi nordmenn heie på en av våre naboer, foreslår jeg Danmark, som leverer en morsom poplåt.

 1. Kypros

Låt: "Gimme" Artist: Group One

EuroSong 2002 åpner med fem menn som har kjærlighet i blikket og hoftebevegelser som tyder på testosteronoverskudd. Det de egentlig synger om, er frimerkesamlingen de har lyst til å vise fram til interesserte kvinner hver lørdagskveld. Ei kraftløs og vederstyggelig diskolåt.

 2. Storbritannia

Låt: "Come Back" Artist:Jessica Garlick

Sannsynligvis den mest utypiske GP-låta i årets show - og en av de aller beste. "Come Back" er en tidløs og vakker ballade med islett av soul, og refrenget har gospelanslag. Jessica Garlick har en flott og levende stemme. Orkesterarrangementet er mykt og balansert. En fin melodi med god holdbarhet.

 3. Østerrike

Låt: "Say a Word" Artist: Manuel Ortega

Ei i utgangspunktet troverdig uptempolåt med anslag og gode forsetter. Den er glad, frisk og fengende, og Manuel Ortega framstår som positiv og likandes. Dessverre mangler den lett soulifiserte melodien slitestyrke, og etter halvgått løp blir man litt sliten av det evig repeterende refrenget.

 4. Hellas

Låt: "S.A.G.A.P.O." (I Love You) Artist: Michalis Rakintzis

Denne skinnkledde gjengen med sjefsanger Michalis Rakintzis i spissen har forspist seg på Depeche Mode. Dette er så gravalvorlig at David Gahan og andre depperockere fra synthalderens storhetstid framstår som gledesspredere. Synthpopforsøk på høyde med det greske kjøkken.

 5. Spania

Låt: "Europe\'s Living a Celebration" Artist: Rosa

Herre min prest, Ave Maria og prins Felipe! Dette er ei sånn låt som gjør EuroSong-livet verd å leve. Utsett toalettbesøket og vent med å sette inn en ny Grandiosa i ovnen til denne er over. Låta er en slags gla\'disko blottet for alt - bortsett fra en forferdelig vokalist. Viva España!

 6. Kroatia

Låt: "Everything I Want" Artist: Vesna Pisarovi

Mine herrer og herrer! Dette er EuroSongs mest sexy artist. Og hvis hun kunne sunget med kløften bak utringningen og blitt kompet av de lange beina, hadde vakre Vesna vunnet hele bøtteballetten. Dramatisk og temperamentsfull østeuropeisk orkesterpop. To prikker på terningen for hvert av hennes katteøyne.

 7. Russland

Låt: "Northern Girl" Artist: Prime Minister

Ei alternativ boybandlåt av et alternativt boyband. En spinkel oppbygd, men fengende melodi med et refreng som er like vanedannende som det er enkelt. Jeg velger å lukke ørene i et lite midtparti der de småkorpulente og koreografikeitete gutta tipper over i en Boyzvoice-parodi .

 8. Estland

Låt: "Runaway" Artist: Sahlene

Gitarpop av tidløs tapning. Sammen med det britiske bidraget byr vertslandet Estland på den mest utypiske GP-låta. "Runaway" - som for øvrig er estisk og betyr "Løp for ville helvete" - er en enkel, men god gitarpopmelodi "light" sunget av svenske Sahlene. Dette blir det poeng av.

 9. Makedonia

Låt: "Od nas zavisi" (It Depends On Us) Artist: Karolina

Hvis EuroSong var et mesterskap i lidelse & lengsel, ville Makedonia hatt gode vinnersjanser. For her er porsjonene med patos større enn hva følelseskalde nordmenn kan klare sånn uten videre. Dramatisk og temperamentsfull orkesterpop med høy øststatfaktor blir det sjelden hitlistemat av. Bånn appetitt.

 10. Israel

Låt: "Light a Candle" Artist: Sarit Hadad

I ren sympati med Den Norske Israelsmisjon, Kåre Kristiansen, Jan Simonsen m.fl. yter jeg litt mer storsinn enn det Israel viser overfor palestinerne. "Light a Candle" er ei orkesterpoplåt av tvilsom karakter. Versene sleper seg framover i moll, men refrenget er oppmuntrende.

 11. Sveits

Låt: "Dans le jardin de mon bme" Artist: Francine Jordi

Jeg har en følelse av at Sveits satser på å komme på en 17.-plass. Melodivegring synes å være en uhelbredelig diagnose blant GP-artister, men å posere i paljetter er de bedre til. Francine Jordi og hennes sang, derimot, er det nesten umulig både å få øye og øre på. Pregløs orkesterpop.

 12. Sverige

Låt: "Never Let It Go" Artist: Afro-Dite Det er ikke låta, men de tre kvinnene som først og fremst gjør Sveriges bedrag nesten uspiselig. Afro-Dite er mer harry enn ei busslast med nordmenn på vei til kjøttdisken på Svinesund. "Never Let It Go" er ei fartsfylt 80-tallsdiskolåt som kan vise seg å bli en stemmesanker.

 13. Finland

Låt: "Addicted to You" Artist: Laura

Norge er jo ikke med, så hvem av våre nordiske naboer skal vi heie på? 80-tallet hviler også over det finske bidraget, og deres funkifiserte popbidrag er langt lettere å svelge enn Sveriges. "Addicted to You" har et smittende driv. Refrenget er best, men låta i sin helhet mangler oppdrift.

 14. Danmark

Låt: "Tell Me Who You Are" Artist: Malene

Av våre nordiske naboer holder jeg en knapp på danske Malene, selv om hun neppe har vinnersjanser. "Tell Me Who You Are" er ei delvis frisk poplåt. Arrangementet er både moderne og lett dramatisk, men låta kunne med fordel sprudlet mer og vært noe lettere i formen.

 15. Bosnia

Låt: "Na Jastuku Za Dvoje" (Fairytales About Love) Artist: Maja

Hva er dette? Ei gruppe husmødre med tilgang på karaoke i forbindelse med et Tupperware-party! Og så viser det seg at bosnisk tv filmet det hele og sender Maja og hennes venninner til GP-finale i Tallinn. Skulle vært deportert til danskebåten.

 16. Belgia

Låt: "Sister" Artist: Sergio & the Ladies

Om ikke dette er så enestående, så er Sergio & The Ladies\' bidrag både forfriskende og morsomt. Den korte og noe korpulente sangeren med hvitbleket hår slår kollbøtte og leverer sjelfull pop med GPs tyngste groove. Han både låter og ser ut som en krysning mellom James Brown og Tom Jones.

 17. Frankrike

Låt: "Il faut du temps" (It Takes Time) Artist: Sandrine Frangois

Frankrike byr på GPs mest stilrene og grasiøse låt, en skikkelig un touch de France. "Il faut du temps" er ei klassisk kontinental orkesterbasert poplåt som bygger seg opp uten å bli patetisk eller overlesset. Sandrine Frangois har en flott stemme som vil gi henne mange poeng.

 18. Tyskland

Låt: "I Can\'t Live Without Music" Artist: Corinna May

Corinna May vil med sin muntre og musikalinspirerte vokalpoplåt gi das Vaterland en topp 5-plassering. Hun er dessuten blind, og vil garantert få mange sympatistemmer. Det tyske språket er vraket til fordel for engelsk, men latent ompa-ompa og militant komp avslører nasjonaliteten.

 19. Tyrkia

Låt: "Leylaklar soldu kalbinde" (Lilacs Filled in Your Heart) Artist: Buket Bengisu and group Saphire

Jeg mistenker Tyrkia for å sende den samme melodien til EuroSong-finalen hvert eneste år. De bare bytter ut artisten og gjør noen minimale forandringer. Lokalkoloritten er i hvert fall til stede på dette typiske Balkan-bidraget - anonymt framført av unge sangere.

 20. Malta

Låt: "7th Wonder" Artist: Ira Losco

Sukkersøt låt med potensial, men som aldri tar helt av. Selv ikke om artisten hadde gått på helium, ville det ført til mer oppdrift. Refrenget er riktignok catchy, men helhetlig blir det uforløst. Hvorfor skal alle videoer med GP-artister fra Malta inneholde sekvenser med fly? Sponsing? Subtilt.

 21. Romania

Låt: "Tell Me Why" Artist: Monica Anghel og Marcel Pavel

En audiovisuell lidelse på 2.23 minutter. Det er tid for lønnsforhandlinger, og jeg vil på vegne av musikkanmeldere kreve smusstillegg for ha befatning med slik umusikk. Det eneste denne duoen makter, er å gi kraftløsheten et ansikt - til tross for at de skriker om kapp som om det gjaldt livet.

 22. Slovenia

Låt: "Samo Ljubezen" (Only Love) Artist: Sestre

Sestre består av tre udelikate transer som er sminket og dresset opp som flyvertinner. EuroSong har alltid hatt en vesentlig homoappell. Kombinasjonen mellom transetrioen og den forferdelige eurogjørma av ei låt vil garantert ha avskrekkende virkning på alle, uansett musikalsk og seksuell legning.

 23. Latvia

Låt: "I Wanna" Artist: Marie N

Latvia har tidligere vist gode takter i EuroSong. I år forsøker de seg med diskofisert latinopop. Egentlig dreier det seg om to låter, for sjelden hører vi mindre sammenheng mellom vers og refreng. Og det er for det oppkvikkende og frodige latinorefrenget Maria N. får uttelling.

 24. Litauen

Låt: "Happy You" Artist: Aivaras Blodoverføring og andre musikkmedisinske inngrep ville kanskje kunne reddet årets siste bidrag. Rytmen er forsøplende, melodien likner grisen og vokalen er altfor tam og kjedelig. Hvis det minner om noe, må det være søppel. Refrenget representerer et lite løft, men GP 2002 fader ut uten en eurovisjon.

MEST OUTRERT: Drag er igjen representert i EuroSong, denne gang i form av den transseksuelle trioen Sestre fra Slovenia.