«Maniac»

Få fikk med seg denne norske serien. Nå kommer Netflix med stjernespekkede versjon

TV-ekspert mener det kommer til å bli lett å forbedre den norske serien.

BLIR NETFLIX-SERIE: Espen Lervaags «Maniac» kommer snart i ny Hollywood-drakt. Her er traileren fra 2015. Video: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Med Emma Stone og Jonah Hill i rollene og «True Detective»-regissør Cary Fukunaga bak rattet, blir det storserie fra Netflix basert på norske «Maniac».

Komiker Espen Lervaag skrev sammen med Håkon Bast Mossige manus til serien, og begge hadde roller i den norske versjonen, som gikk på TV 2 høsten 2015. Kanalen endret sendetida til «Maniac» flere ganger, og seertallet endte på stusslige 80.000 per episode.

Såkalte «remakes» blir sjeldent lagd bare fordi man tror en ny versjon kan bli bedre enn originalen, mener Steve Greene i IndieWire. Men Netflix-versjonen av «Maniac» kan bli unntaket som bekrefter regelen, tror han.

- Det er rom for forbedringer etter den norske originalserien, skriver Greene.

DRØMMERE: «Maniac» handler om en mann som har ett bein i fantasiens verden, og ett i drømmenes. Her er et av de første bildene fra Netflix' seriesatsning, basert på den norske serien. Foto: Netflix
DRØMMERE: «Maniac» handler om en mann som har ett bein i fantasiens verden, og ett i drømmenes. Her er et av de første bildene fra Netflix' seriesatsning, basert på den norske serien. Foto: Netflix Vis mer

Det er knyttet store forventninger til serien, og på tross av at Netflix ikke har offentliggjort budsjett, mener Greene at store navn både på skuespiller- og crew-siden garanterer at Netflix' budsjett er større enn originalseriens.

- Skal mye til for å måle seg

I den norske versjonen følger vi hovedpersonen «Espen» og det overdådige fantasilivet han lever sammen med liksomvennen «Håkon». Tilværelsen inne i Espens hodet er full av action, heltehistorier, kvinner og rikdom, men egentlig er han sperret inne på psykiatrisk avdeling.

Ingeborg Raustøl har rollen som Espens psykolog, «Mina». I den amerikanske versjonen spilles «Mina» av Emma Stone, og serieskaper Espen Lervaag har høye forhåpninger.

- Jeg tror hun kommer til å gjøre den rollen aldeles glimrende. Men det skal mye til å måle seg med varmen til vår «Mina». Vi traff blink med vår casting av Ingeborg Raustøl. Jeg vet de har gjort grep med den amerikanske versjonen av karakteren, uten at jeg kan si så mye om det. Men hun kommer til å framstå annerledes, sa Lervaag til Dagbladet i 2016.

Han håper at Stone vil legge mye av seg selv i rollen.

- Da vi fikk høre at det var hun som fikk rollen, tenkte vi at hun var helt riktig for en slik mørk komedie. Jeg synes hun er morsom, og en fantastisk dame og skuespiller på alle måter, sa han.

Noen hint

På tross av at Netflix holder kortene tett til brystet, vet vi et par ting om det som beskrives som «en av årets mest etterlengtede serier», skriver det amerikanske nettstedet IndieWire.

I Netflix' egen omtale av serien blir «Maniac» beskrevet som «historien om to fremmede som blir fanget i et psykologisk, farmasøytisk forsøk som går galt». Det er usikkert om serien foregår på en psykiatrisk avdeling, slik som originalen.

«Superbad»-kollegene Emma Stone og Jonah Hill gjenforenes, og får følge av stjerner som Jemima Kirke («Girls») og Justin Theroux («The Leftovers»). Cary Fukunaga fikk en Emmy for regiarbeidet på den kritikerroste førstesesongen av «True Detective», og får følge av manusforfatter Patrick Somerville («The Bridge», «The Leftovers»).

Det er ikke klart når «Maniac» når norske strømmere, men ifølge Netflix kommer serien i løpet av 2018.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer