Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Coronaviruset:

Få folket tilbake i arbeid

LO foreslår lønnstilskudd til norske bedrifter, for å få permitterte i jobb. Regjeringen bør se på dette så raskt som mulig.

LEDIGHETSPROBLEM: Antallet arbeidsledige har steget bratt siden coronatiltakene ble innført. Mer enn i våre naboland. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
LEDIGHETSPROBLEM: Antallet arbeidsledige har steget bratt siden coronatiltakene ble innført. Mer enn i våre naboland. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

På arbeidernes dag foreslår LO å innføre lønnstilskudd til norske bedrifter, altså statlig støtte for å holde på ansatte i stedet for permitteringspenger. Det er et svært godt forslag som det allerede har vært litt debatt rundt den siste uka.

Årsaken er at Norge på få uker har fått et rekordhøyt antall ledige. Fra torsdag 12. mars, da coronatiltakene ble innført, til 24. april mottok Nav 407 400 søknader om dagpenger. 360 400 av disse skyldtes permitteringer, meldte Aftenposten denne uka. Det er en langt større økning enn i våre naboland.

Det er forskjellige grunner til at ordningene er ulike i de nordiske landene, og det var kanskje naturlig for både regjeringen og Stortinget å styrke adgangen til permitteringer da krisa slo inn over landet. Når vi nå har sett hvordan epidemien påvirker samfunnet og den økonomiske aktiviteten, er det ikke til å komme fra at permitteringsordningen kan oppmuntre til permitteringer - for å være på den sikre siden i usikre tider.

Og vi lever i det som må være selve definisjonen på usikre tider.

I de første ukene av epidemien var det heller ikke så dumt med permitteringer når skoler og barnehager var stengt, og vi ville ha aktiviteten ned så mye som mulig for å hindre smittespredning og få kontroll. Det er selvsagt sterkt behov for omfattende smittevernhensyn fortsatt, men utfordringen for samfunnet nå er å få til det samtidig som vi får opp tempoet i økonomien.

Vi trenger kreativiteten og arbeidskapasiteten som de ansatte representerer tilbake på jobb, slik at de kan være med på å finne ut hvordan bedriftene skal klare å få hjulene til å gå. De permitterte arbeidstakerne gjør mye mer nytte for bedriftene og samfunnet hvis de er på jobb, for å få til drift og omsetning under de rådende forhold.

Vi lever i en merkelig tid, men slik kommer vi til å ha det lenge - sannsynligvis til langt inn i 2021. Bedriftene kan ikke vente på at dette skal gå over, de må tilpasse seg så godt det lar seg gjøre. Lønnstilskudd vil ikke bare gi mer aktivitet, det vil også stimulere omstilling og utvikling i norsk næringsliv. Regjeringen bør se på dette så snart som mulig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!