- Få har tatt livet av så mange som Jo Nesbø

«Snømannen» ga ham Bokhandlerprisen.

(Dagbladet.no): Jo Nesbø fikk i dag Bokhandlerprisen for sin roman «Snømannen», som siden den kom ut i sommer har vært en salgshit. Alle norske bokhandelansatte har hatt fritt fram til å stemme fram det de mener er årets bok.

- Det er overveldende at 3000 kvalifiserte lesere har stemt fram «Snømannen», sa Nesbø da han endelig kom til orde etter at en rekke andre talere ville gratulere ham.

Ikke det nye fjeset lenger

Nesbø fikk også Bokhandlerprisen i 2000, da for «Rødstrupe» som ble hans gjennombruddsroman.

- Du sa under takketalen din at det føles større nå, fordi du ikke er det nye, ferske ansiktet lenger?

- For det første visste jeg ikke helt hva Bokhandlerprisen var den gangen. Jeg skjønte det var stas, men tenkte ikke over at det faktisk var 3000 bokhandlere som hadde stemt fram boka, sier Nesbø til Dagbladet.no.

- Når det er sagt kom jeg liksom mer som en overraskelse den gangen, det var mer buzz rundt at det var jeg som fikk prisen, sier Nesbø.

- Så nå er boka mer til boka enn til deg?

OVERVELDET: Man skulle tro han hadde selvtillit nok etter stor salgssuksess, men Jo Nesbø var ydmyk ved mottakelsen av Bokhandlerprisen 2007. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
OVERVELDET: Man skulle tro han hadde selvtillit nok etter stor salgssuksess, men Jo Nesbø var ydmyk ved mottakelsen av Bokhandlerprisen 2007. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer

- Jeg føler i hvert fall ikke at jeg får prisen fordi det er «på tide». Dessuten er det stort at det også nå er en Harry Hole-bok som belønnes.

Historisk barnebokdebutant

- Få forfattere har tatt livet av så mange mennesker som Jo Nesbø, sa kulturminister Trond Giske under prisoverrekkelsen i Oslo, og holdt en aldri så liten forsvarstale for kriminallitteraturen.

Også Forfatterforeningens leder Anne Oterholm mente det er kunstig å tegne et skille mellom god litteratur på den ene siden, og krimlitteratur på den andre.

- «Snømannen» har titusenvis av lesere, ikke fordi det er krim, men fordi Nesbø har gjort noe som er godt, sa Oterholm.

Inkludert bokklubb- er det samlede opplaget på boka opp mot 200 000 eksemplarer.

Nesbø har også gjort kommersiell suksess som barnebokforfatter i høst, og «Doktor Proktors prompepulver» har satt opplagsrekord for en barnebokdebutant med et samlet opplag på 25 000 eksemplarer.

Nesbø tjente i fjor over fem og en halv million kroner. Bøkene hans er oversatt til 27 språk.

SKRØT AV KOLLEGAEN: Forfatterforeningens leder Anne Oterholm (til venstre) hører Trond Giskes tale sammen med prisvinneren, før hun selv skal si Nesbø noen ord.