Du leser nå Dagbladet Pluss

Få klarer å skrive så klokt som henne, om det å ikke bli elsket

Hanne Ørstaviks nye roman er tøff i all sin sårbarhet.

2013.09.17. Oslo, Norge. Forfatter Hanne Ørstavik snakker om sin nye roman på Grand hotell i Oslo. Foto; Thomas Haugersveen / Dagbladet
2013.09.17. Oslo, Norge. Forfatter Hanne Ørstavik snakker om sin nye roman på Grand hotell i Oslo. Foto; Thomas Haugersveen / DagbladetVis mer

ANMELDELSE: Hanne Ørstavik har vært produktiv de seneste årene, i fjor ga hun ut «Det finnes en åpen plass i Bordeaux», og nå er hun allerede tilbake på en ny plass, i et nytt land, i «På terrassen i mørket».

Hovedpersonen heter denne gang Paula og ikke Ruth, hun er sosialantropolog og ikke kunstner, men de kunne nesten likeså godt vært samme person.

Sexløs forelskelse

I begge bøkene er kjæresten/eksen en professor ved navn Johannes eller Jostein, grenseløse menn som hiver seg ut i fyll og trekanter, men som ikke klarer å ha sex med den de, i hvert fall sier, at de elsker.

Og i begge bøkene blir jeg-personen, kvinnen, værende i flere år. I fjorårets bok klarte hun ikke å avslutte forholdet, men i årets har hun klart det, og det åpner opp for en mindre desperat, og mer tankefull og sørgende tekst.