Få Kongsberg-jazzen i hus!

Det er på tide at Kongsberg Jazzfestival tar sitt egentlige publikum på alvor igjen.

HAKKET I FILLER:  Konserten med Wayne Shorter på Kongsberg Jazzfestival i 2008 (på bildet) ble ødelagt av at den ble spilt på utescenen, skriver Lars Elling i innlegget. Festivalen starter i dag. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
HAKKET I FILLER: Konserten med Wayne Shorter på Kongsberg Jazzfestival i 2008 (på bildet) ble ødelagt av at den ble spilt på utescenen, skriver Lars Elling i innlegget. Festivalen starter i dag. Foto: Bjørn-Owe HolmbergVis mer
Debattinnlegg

Kongsberg Jazzfestival trenger en stor intimscene. Utescenen Tubaloon ser original og staselig ut der den står på Kirketorget og er brukbart egnet til støysterke band som skal videre til Roskilde. Men til jazz?

Jeg rødmer fortsatt når jeg tenker på Wayne Shorters opptreden i 2008 med Imani Winds. Kontemplativ, komplisert musikk hakket i filler av den skramlende perkusjonen fra et surrete, halvinteressert folkeparkpublikum. Den samme gjengen som gjør Stockholm Jazzfestival på Skeppsholmen til et umulig sted å være. Gi oss Kongsberghallen tilbake!

I hallen luter Per Jørgensen seg fram på krakken og lirker Harmon-muten ut av trompeten: Forsiktig, så ikke kork skal knirke mot messing og lage lyd. Nå skal det være stille. Og stille blir det. Stillheten på scenen forplanter seg til salen. Ingen glass klirrer. Ingen snakker eller hvisker. Ingen stol skraper mot gulvet.

Så skjer det noe på scenen - energi bygges opp på nytt. Fra null til hundre. Ensemblet slipper seg løs igjen og frigjør samtidig oss i salen. Vi kan klappe for en solo og veksle kommentarer. Slik er Kongsbergjazz på sitt beste - et samarbeid mellom musikere på scenen og et spesielt interessert, lyttende publikum i salen.

Nøkkelen er nettopp salen. Det lukkede rommet er forutsetningen for vår og deres konsentrasjon. I Kongsberghallens kjølige mørke gjaldt de samme lytteregler som i kinoen eller Energimølla, men i tillegg var hallen stor nok til de største artistene. Hvor skal man booke Herbie Hancock eller Pat Metheny nå? På Tubaloon? Ellers takk.

Det er på tide at Kongsberg Jazzfestival tar sitt egentlige publikum på alvor igjen. Det må ikke bli en nervøs hybridfestival som tror at folkefest og rockeband er det som skal til for å redde bunnlinja. Ta hele byen og omegn i bruk igjen. Hallen ligger bare en idyllisk spasertur fra sentrum. Få jazzen i hus.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.