Få mer ut av feriebildene

Design et album på pc-en og få det tilsendt ferdig i bokform. Eller hva med en digital ramme eller puslespill med bilder fra hytta?

Ferien er over, og du har tatt minst 250 bilder av barna og bikkja på badestranda, i dyreparken og på hytta. Og hva gjør du med bildene? Jo, du legger dem inn på pc-en eller i beste fall brenner dem inn på en cd. Og der blir de liggende. Gjør du derimot en liten innsats, kan du få maksimalt ut av ferieminnene. Her er noe av det fotoleverandørene kan tilby deg:

NETTALBUM: Stoler du ikke helt på pc-en din, kan du lagre bildene gratis i et nettalbum. Nettalbum gjør det også lettere å senere bestille papirkopier, og du kan på en enkel måte dele bilder med venner.

PAPIRBILDER: Den tradisjonelle varianten er å bestille vanlige papirforstørrelser av bildene dine. Dette kan du gjøre ved å laste opp bildene på Internett, sende inn en cd med bilder, eller ta med minnebrikka eller en cd til nærmeste fotobutikk eller forhandler som tilbyr denne tjenesten. Der kan du putte minnekortet eller cd-en inn en automat, og ved hjelp av enkel veiledning kan du sortere og plukke ut bilder og legge inn bestillingen.

Det er også mulig å få framkalt mms-bilder. Prisene varierer, så det kan være lurt å sjekke ut flere leverandører. Det er også mulig å få kjøpt fotoskrivere hos forhandlere som selger digitalkameraer.

Det er ikke nødvendigvis billigere å skrive ut bildene selv, men det går jo fortere. Det finnes både små skrivere tilpasset enkelte kameramodeller og større skrivere som gjør at du kan skrive ut store bilder.

FOTOBOK: De fleste fotobutikkene med egne nettsider tilbyr en gratis programvare som gjør det mulig å designe dine egne album av bildene du har liggende på pc-en. Du laster ned programmet direkte fra Internett og installerer det på pc-en din, eller du kan få tilsendt en cd. Du kan som regel enten bruke et standardoppsett, eller du kan designe helt fritt.

Etterpå kan du via Internett få bestilt trykking av albumet i alle farger, størrelser og kvaliteter. Du kan for eksempel velge mellom skinn stoff eller vanlig bokomslag. Det vanligste er at fotoboka består av 30 sider eller mer. Prisene kan variere fra 80 kroner for de minste til rundt 700 kroner for de største albumene med best kvalitet. Porto kommer i tillegg. Du må regne med fra en til tre ukers leveringstid.

DIGITAL RAMME: Sjansen er kanskje større for at du, familien og vennene dine får glede av feriebildene dersom du kjøper en digital ramme som kan stå framme i stua, altså en liten skjerm i rammeform. Denne kan se ut omtrent som en vanlig ramme, men forskjellen er at de digitale fotorammene har minnekortleser og USB-port, og ofte også internminne.

Det vil si at du får plass til hele sommerferien din i ei ramme, og du slipper å se det samme bildet hele tida. Du kan enten stille inn ramma på lysbildeframvisning eller selv plukke ut hvilket bilde som skal vises. De digitale rammene kommer i mange størrelser, farger og prisklasser, og noen kan også vise spille av video og lyd.

Rammene kan kjøpes i flere forhandlere av elektronikk og fotoutstyr. Priseksempel: På www.pixmaina.com koster en liten digital ramme formet som en nøkkelring 340 kroner, mens vanlige digitale rammer kan koste helt ned mot 500 kroner. Det finnes også store modeller som koster opp mot 18 000 kroner, men vanlig pris er rundt 2000.

ANDRE PRODUKTER: Det finnes egentlig ingen grenser for hva du kan trykke feriebildene dine på. I tillegg til vanlig fotopapir og ulike varianter av takkekort og innbydelser, kan du sette ditt personlige fotopreg på plakater, store lerret, kalendere, klistremerker, kopper, puslespill, hukommelsesspill, nøkkelringer, penneholdere, forklær, bordbrikker, skapdører, klokker, musematter, T-skjorter, gensere, capser og slips, vesker, sekker og penal, bamser, smekker, puter, konfektesker, årsplanleggere, cd-mapper og lommebøker. Og det finnes sikkert mer.

NÅR ULYKKEN HAR SKJEDD: Dersom pc-en har sagt farvel eller du har slettet sydenbildene fra minnekortet ved et uhell, er ikke håpet nødvendigvis ute. Selskapet Ibas AS, en leverandør av datarekonstruksjon, kan hjelpe deg med å hente fram bilder fra en pc som har krasjet.

Her finner mer info:

www.japanphoto.no

www.fotoknudsen.no

www.fotolabo.no

www.extrafilm.no

www.eurofoto.no

www.elkjop.no

www.ibas.no

www.direktefoto.no