Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

#metoo

Få #metoo på sporet igjen

Vi må vite hva som gjør seksuell trakassering mulig. Hva er det med kulturen vår, med holdningene våre og med strukturene i samfunnet som ligger bak?

KARTLEGGING: Det trengs en grundig kartlegging av hvor mye seksuell trakassering som foregår, hvordan og hvorfor, i alle deler av samfunnet, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KARTLEGGING: Det trengs en grundig kartlegging av hvor mye seksuell trakassering som foregår, hvordan og hvorfor, i alle deler av samfunnet, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

#Metoo har vært en revolusjon. Et etterlengtet flomlys har falt over maktmisbruk som har hindret kvinners frihet og muligheter i arbeidslivet, utdanning, kulturlivet og i politikken. En seier med stor symbolsk verdi har blitt rodd i land med dommen mot Harvey Weinstein i USA. Normer og holdninger har endret seg.

Likevel kommer debatten opp igjen og igjen, om når de som har misbrukt sin makt skal kunne «komme tilbake». Debatten om medienes rolle i #metoo har også rast. Siste viktige bidrag er boka «Giskesaken og hvordan vi får #metoo tilbake på sporet» av Anja Sletteland og Kristin Skare Orgeret.

Nå, som over to år har gått, er tiden inne for å nettopp få #metoo tilbake på sporet, slik Sletteland og Orgeret tar til orde for.

Det gjelder særlig den politiske innsatsen mot seksuell trakassering. Der har vi bare så vidt begynt. Når #metoo-bevegelsen en gang for alle, har slått fast at seksuell trakassering er et samfunnsproblem, så må det også møtes med tiltak på samfunnsnivå. Likevel har den politiske handlingen mot seksuell trakassering i stor grad uteblitt.

Da bevegelsen var på toppen av dagsorden for to år siden, fremmet SV forslag om en rekke tiltak mot seksuell trakassering på Stortinget. Et av dem fikk vi flertall for, og det er nå gjennomført. Derfor kan ofre for seksuell trakassering nå ta sine saker til diskrimineringsnemnda og slippe de høye tersklene i en domstol.

Det var en viktig seier. Men hva mer har skjedd? Lite.

Derfor foreslår SV nå, i anledning 8. mars, å gå systematisk til verks. Nå må vi ta alle dem som har fortalt sine historier om overtramp på alvor, også i politikkutforminga. Da trengs noe så lite overskriftsvennlig som en såkalt NOU. En norsk offentlig utredning – om seksuell trakassering.

Det er viktig, fordi kartlegginger viser at kunnskapsgrunnlaget om seksuell trakassering i Norge er magert. Vi trenger både mer kunnskap og anbefalinger til hva vi kan gjøre for å bekjempe seksuell trakassering. Hvordan HMS-arbeidet bør forebygge på arbeidsplassene. Hvordan gjøre det enklere å varsle. Hvordan midlertidighet og svakt sikkerhetsnett kan gjøre de som rammes sårbare.

Vi vet mye, som at det handler om maktulikhet og utnytting. Vi vet hvor hardt det rammer. Men det trengs en grundig kartlegging av hvor mye seksuell trakassering som foregår, hvordan og hvorfor, i alle deler av samfunnet. Hva er likhetene og ulikhetene i forskjellige yrker, på skolene og i organisasjonslivet? Fungerer seksuell trakassering ulikt i ulike deler av samfunnet? Hvordan kan vi møte seksuell trakassering mest effektivt?

Vi må vite hva som gjør seksuell trakassering mulig, hvilke forståelser av kjønn og maskulinitet som ligger bak slike overtramp. Hva er det med kulturen vår, med holdningene våre og med strukturene i samfunnet som ligger bak? Vi må særlig få vite hvordan ulikhet i makt og manglende likestilling, gjør seksuell trakassering mulig på forskjellige måter i forskjeller deler av samfunnet.

Et slikt kunnskapsgrunnlag vil gjøre oss i stand til å finne alle de store og små tiltakene som trengs mot seksuell trakassering. Likestillingskampen opp gjennom historien har vist oss at vi både trenger kvinnebevegelsens krav, utålmodige politikere, men også kunnskapen om hvordan vi kan gå fram.

I fjor hadde den store likestillingsutredningen fra Skeie-utvalget tiårsjubileum. Skeie-utvalget ga oss kunnskapen og redskapene vi trengte i politikken for å føre likestillingskampen videre med fornyet styrke. Nå bør vi la oss inspirere og løfte den systematiske innsatsen mot seksuell trakassering på samme måte.

Hele Norges coronakart