Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Endringer i bioteknologiloven

Få NIPT på plass nå!

Endelig skal norske, enslige kvinner som ønsker å få barn alene slippe å reise til utlandet for å få assistert befruktning. Endelig… Bare helse- og omsorgsdepartementet blir ferdige med å utrede snart.

NIPT: Fra 1. juli ble det tillatt å utføre NIPT-testen på alle gravide kvinner i Norge, men det er foreløpig usikkert når testen i praksis kan tas i bruk. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NIPT: Fra 1. juli ble det tillatt å utføre NIPT-testen på alle gravide kvinner i Norge, men det er foreløpig usikkert når testen i praksis kan tas i bruk. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Tuva Moflag
Tuva Moflag Vis mer

1. juli trådte de første endringene i bioteknologiloven i kraft. Endelig skal norske kvinner få tilgang til mer informasjon om sitt svangerskap og barnet de bærer på.

Endelig skal norske, enslige kvinner som ønsker å få barn alene slippe å reise til utlandet for å få assistert befruktning. Endelig… Bare helse- og omsorgsdepartementet blir ferdige med å utrede snart.

Med vedtakene Stortinget fattet 26. mai vil norske kvinner få tilgang til bedre oppfølging under svangerskapet, og mer informasjon om barnet de bærer på. I korte trekk har Stortinget bestemt følgende endringer:

  • Alle gravide over 35 år skal nå få tilbud om full pakke med fosterdiagnostikk. Denne aldersgrensen er mer i tråd med internasjonal praksis, og samsvarer bedre med når risikoen for å få barn med kromosomvariasjon øker. Fra midten av 30-årene øker denne risikoen markant.
  • Alle gravide kvinner får tilbud om tidlig ultralyd med tilleggsundersøkelser i første trimester. Ved eventuelle funn på denne undersøkelsen, skal kvinnen få tilgang til NIPT uavhengig av hvor gammel hun er.
  • Det blir tillatt å utføre NIPT for alle kvinner i Norge, slik at de som ønsker å kjøpe denne testen slipper å reise til utlandet for å ta den.

Stortingsflertallet var særlig opptatt av at NIPT skulle bli tillatt i Norge så raskt som mulig. Reiserestriksjonene knyttet til corona-pandemien har gjort det vanskelig for kvinner å få utført disse testene de siste månedene.

Fortsatt er det ikke mulig å reise til Sverige uten risiko for coronasmitte, eller uten å måtte gå i karantene. Senest for et par dager siden fikk jeg en e-post fra en fortvilet gravid kvinne som ikke får tatt NIPT-testen slik hun ønsker.

Flere aktører står klare til å tilby NIPT til norske kvinner. Forutsetningen er at virksomheten er godkjent av helsedepartementet, og at de kan oppfylle lovens krav om informasjon og veiledning.

Det er kritikkverdig at departementet ikke raskt kan få på plass en ordning som gjør at disse aktørene kan søke om godkjenning og få vurdert om de oppfyller kravene.

I stedet er den delen av vedtaket sauset sammen med utredningen om hvordan tidlig ultralyd skal innføres i den offentlige svangerskapsomsorgen.

Vi forstår at fagfolkene skal involveres i organiseringen av den nye svangerskapsomsorgen og at dette tar noe tid. Det var også grunnen til at vi satt en senere oppstartdato for disse vedtakene, og ba regjeringen om å innlemme de økonomiske konsekvensene for dette i statsbudsjettet for 2021.

Å sikre norske gravide tilgang til NIPT på egen regning er en annen sak. Her kunne departementet med fordel ha fått ut fingeren.

Da endringene i bioteknologiloven var et faktum, svarte Kjell Ingolf Ropstad med at han ikke ville jobbe for at endringene skulle bli innført så raskt som Stortinget ønsker. Vi håper ikke det vi ser nå er første tegn til trenering av Stortingets vilje. Erna Solberg har tidligere stilt seg i veien for norske kvinners rettigheter da hun ga Krf vetorett i bioteknologispørmål på Granavolden. Det bør hun ikke gjøre igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!