SPESIALSOLDATER: En del av militærpatruljen som står sentralt i handlingen i «Nobel». F.v. Mads Sjøgård Pettersen, Odd-Magnus Williamson, Aksel Hennie, Runar Holmstrøm og Kyrre Hellum. Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted
SPESIALSOLDATER: En del av militærpatruljen som står sentralt i handlingen i «Nobel». F.v. Mads Sjøgård Pettersen, Odd-Magnus Williamson, Aksel Hennie, Runar Holmstrøm og Kyrre Hellum. Foto: Eirik Evjen / Monster ScriptedVis mer

- Få norske skuespillere kunne gjort rollen Aksel gjør i «Nobel»

Aksel Hennie leder stjernelaget i NRKs nye gigantsatsing av et krigsdrama.

MARRAKECH (Dagbladet): – Vi trengte en skuespiller av et visst kaliber for denne rollen. Han har kamera på seg gjennom omtrent åtte hele episoder. Både med tanke på kvaliteten, men også antallet opptaksdager og det psykiske og fysiske kjøret det utgjør, måtte vi ha en skuespiller som tar det ansvaret på sine skuldre. Aksel scorer høyt på alt dette. Det finnes få norske skuespillere som kunne gjort den rollen Aksel gjør her, sier Per-Olav Sørensen.

I tilflukt fra stekende marokkansk sol, mens Dagbladet besøker innspillingen av «Nobel», NRKs nye storsatsing med premiere neste måned, forteller regissør Sørensen om hoved- og birollene i det moderne krigsdramaet med handling satt til både Afghanistan og Norge.

Foto: Mohammed Kamal
Foto: Mohammed Kamal Vis mer

De har jobbet sammen på teaterscenen før, og et nytt samarbeid med regissøren av seriesuksessene «Halvbroren» og «Kampen om tungvannet» ble så fristende for vår ubestridt største filmstjerne for tiden at Aksel Hennie går til fjernsynet og hovedrollen som løytnant Erling Riiser i Forsvarets spesialkommando.

Serien er strukturert rundt løytnantens første dager tilbake i Norge etter et langt og skjebnesvangert oppdrag med sin norske militærpatrulje i Afghanistan. Mye har gått galt, og snart viser det seg at det ikke er helt trygt hjemme i Norge heller.

Boot camp-audition

Mange av skuespillerne til patruljen ble valgt ut etter en audition i form av en militæraktig treningsleir, en «boot camp», med rundt 30 håpefulle skuespillere.

– Da vi valgte folk til serien, så vi blant annet etter om de hadde de fysiske forutsetningene som kondisjon og styrke. De som til slutt ble valgt ut, har vist at de har disse grunnleggende kvalitetene i seg, forteller Sørensen.

Også seriens største stjerner, som Hennie og Tuva Novotny, måtte gjennom audition for å sikre seg roller.

– Alle måtte faktisk gjennom audition, selv om ikke alle var på boot camp.

DETTE ER ROLLENE: PATRULJEN

ERLING RIISER (AKSEL HENNIE)

Foto: Ulf Brantås / Monster Scripted
Foto: Ulf Brantås / Monster Scripted Vis mer

Løytnant Erling Riiser er seriens hovedperson, en erfaren løytnant i Forsvarets spesialkommando som har tjenestegjort i Afghanistan fem ganger. Gift med Johanne Riiser (Tuva Novotny).

Sørensen om Hennies rolle: Erling er patruljens nestkommanderende. En intuitiv, trofast fyr med ekstrem rettferdighetssans. Egentlig den fødte soldat.

JON PETTER HALS (ANDERS DANIELSEN LIE)

Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted
Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted Vis mer

Løytnant og patruljefører Jon Petter Hals er både barndomsvenn og medsoldat på flere av de samme oppdragene i Afghanistan som Erling Riiser.

Sørensen om Danielsen Lies rolle: Jon Petter er patruljeføreren, vokst opp utenfor Oslo sammen med Erling. Belest og veldig artikulert. En god leder. Supersmart og teoretisk, men også emosjonell.

ADELLA HANEFI (DANICA CURCIC)

Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted
Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted Vis mer

Adella Hanefi, spilt av danske Danica Curcic («Fasandreperne», «Broen»), er løytnant i Forsvarets etteretningstjeneste og fungerer som mellomledd i forholdet mellom norske soldater og lokalbefolkning i Afghanistan, samt som tolk i viktige møter.

Sørensen om Curcics rolle: Hun jobber for E-tjenesten, men blir nesten en del av patruljen. Oppvokst i Danmark med afghansk far og norsk mor. Flyttet til Norge som ung voksen. Råtøff. En super soldat selv.

HÅVARD BAKKELI (MADS SJØGÅRD PETTERSEN)

Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted
Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted Vis mer

Løytnant Håvard Bakkeli spilles av Mads Sjøgård Pettersen, som også har spilt Afghanistan-soldat i prisbelønte «Upperdog».

Sørensen om Sjøgård Pettersens rolle: Håvard er supersoldaten. Iskald. Lojal, utholdende lagspiller. Fysisk er han «outstanding».

HANS IVAR JOHANSEN (ODD-MAGNUS WILLIAMSON)

Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted
Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted Vis mer

Fenrik Hans Ivar Johansen spilles av Odd-Magnus Williamson («Reprise», «Kon-Tiki»).

Sørensen om Williamsons rolle: Patruljens muntrasjonsråd. Tar stort sosialt ansvar, og er patruljens sniper (skarpskytter, journ. anm).

JAN BURÅS (KYRRE HELLUM)

Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted
Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted Vis mer

Major Jan Burås er patruljens overordnede leder, og spilles av Kyrre Hellum («Fatso», «Nord», «Arme riddere»).

Sørensen om Hellums rolle: Burås er troppsjefen. Han er på en måte det offentlige Norges stemme inn i kontingenten. Han er tøff, prøver å balansere politikk og oppdrag på en måte som er veldig utfordrende. Ikke akkurat konfliktsky. Ikke alltid godt likt av gutta, men har stor erfaring. Pragmatisk.

SIGURD SØNSTEBY (EIRIK EVJEN)

Foto: Ulf Brantås / Monster Scripted
Foto: Ulf Brantås / Monster Scripted Vis mer

Sersjant Sigurd Sønsteby spilles av Eirik Evjen, som i tillegg til å være skuespiller også fungerte som stillbilde-fotograf under store deler av innspillingen.

Sørensen om Evjens rolle: Dette er yngstemann på laget. En positiv, glad, utholdende fyr. Alles maskot.

STJERNER PÅ HJEMMEFRONTEN

Andre roller som soldater i serien spilles av bl.a. skuespiller og filmregissør Irasj Asanti og Runar Holmstrøm. Holmstrøm har militærbakgrunn, og har også fungert som en faglig ressurs under innspillingen.

Videre spiller Dennis Storhøi, Tuva Novotny, Christian Rubeck, Hallvard Holmen, Rolf Kristian Larsen og Ellen Horn andre sentrale roller.

Også tysk-irakiske Atheer Adel, kjent fra forrige sesong av «Homeland», dukker opp i NRK-serien som en radikalisert afghaner som kontrollerer store eiendommer.