KOMMENTARER

Pride:

Få partier har motarbeidet LHBTIQ-rettigheter like hardt og konsekvent som Frp

Frp´s rosavasking.

VEKKER REAKSJONER: Daværende barne- og likestillingsminister Solveig Horne fikk en kake i ansiktet fra en britisk kvinne under Oslo Pride-paraden for to år siden. Foto: Erik Fosheim Brandsborg / NTB scanpix
VEKKER REAKSJONER: Daværende barne- og likestillingsminister Solveig Horne fikk en kake i ansiktet fra en britisk kvinne under Oslo Pride-paraden for to år siden. Foto: Erik Fosheim Brandsborg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I dag åpner Oslo Pride. Når paraden danser gjennom byens gater neste lørdag, blir det uten Terje Søviknes. Olje- og energiministeren har trukket seg seg fra arrangementet etter kraftige reaksjoner på hans planlagte deltakelse og et opprop som karakteriserte den som «et forsøk på å hvitvaske et overgrepsflekket rykte».

For to år siden fikk Solveig Horne en kake mot ansiktet i den samme paraden. Året før oppfordret flere til boikott av en debatt jeg deltok i under Regnbuedagene i Bergen - fordi Christian Tybring-Gjedde og Hege Storhaug var invitert til panelet. Og da Siv Jensen i februar ble kåret til «Årets faghag» under «GayGalla2018», buet publikum og flere jurymedlemmer erklærte offentlig dissens.

Fremskrittspartiets deltakelse ved ulike Pride-arrangementer de siste åra har vekket sterke reaksjoner. For selv om «homofiles rettigheter» i dag brukes som argument i innvandringsdebatten og partitopper stiller i rosa og regnbuefarger: Få partier har motarbeidet LHBTIQ-rettigheter like hardt og konsekvent som Fremskrittspartiet.

«Du må love meg at du ikke forteller det til noen.»

For ti år siden betrodde en framtredende Frp-er meg at hen ville at alle skulle få elske og gifte seg med hvem de ville. Det måtte ikke komme ut. Partiet sto midt i kampen mot ekteskapsloven.

Loven ble likevel vedtatt, etter en stortingsdebatt der Siv Jensen hevdet at hun og hennes meningsfeller var utsatt for mobbing. Året etter gikk partiet til valg på å reversere homofiles rett til å gifte seg.

Mye har skjedd siden da.

Partibygger Carl I. Hagen pleide å ringe svigermora når han lurte på i hva «folk flest» mente. Deretter bestemte han seg selv. For ti år siden dro partiet velgere på sin hardnakkede motstand mot homofiles rettigheter. I dag jobber de hardt for å trekke stemmer på det motsatte.

Frp har endret ståsted etter folket. For 10 år siden brukte de hensynet til innvandrere som argument mot homofiles rett til å gifte seg, nå bruker de homofiles rettigheter som argument mot innvandrere.

Ordet «pinkwashing», rosavasking, ble opprinnelig brukt om kommersielle krefter som brukte brystkreft-saken for å selge produkter. Det spiller selvsagt på «hvitvasking», å gjøre noe skittent rent. De siste åra er ordet brukt om å smykke seg med LHBTIQ-vennlige meninger i den hensikt å skjule noe annet. For selv om Pride-parader er en fest, er det også en markering av mange tiårs knallhard kamp.

Når ledende Frp-ere framstiller det som om de alltid har stått på barrikadene for homofiles rettigheter, er det rett og slett ikke sant. Frp har kjempet imot homofiles rett til partnerskap og adopsjon. Avisenes nyhetsarkiv viser ingen spor av Tybring-Gjeddes påståtte historie som Stortingets «mest ihuga homoforkjemper». Både han, Solveig Horne, Per Willy Amundsen, Siv Jensen og resten av partiets 29 representanter i salen stemte imot ekteskapsloven da den ble vedtatt for ti år siden. Under folkefesten på Operataket etterpå var det ingen Frp-ere å se.

Det er lov å endre mening og flott å innrømme at man har tatt feil. Men det er ikke uten grunn at Frp-toppenes omfavnelse av den skeive bevegelsen vekker reaksjoner. Før du blir med på festen, er det tross alt greit å stå på rett side i kampen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer