Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: Signy Fardal og Line Uppard, «Helt sjef»

Få ræva i gir, damer!

Veien til toppen er brolagt med unødige hindringer, ifølge to som har vært der.

SJEF: Signy Fardal, som var sjefredaktør i Elle i 20 år, mener flere kvinner bør bli sjefer. Nå har hun skrevet bok sammen med Line Uppard. Foto: Lars Eivind Bones
SJEF: Signy Fardal, som var sjefredaktør i Elle i 20 år, mener flere kvinner bør bli sjefer. Nå har hun skrevet bok sammen med Line Uppard. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

BOK: Trenger vi enda en selvhjelpsbok som skal utstyre oss damer med barberblad på albuene, slik at vi kan brøyte oss fram til den posisjonen vi rettmessig har krav på her i verden? Altså topplederjobbene?

Har ikke det likestilte Norge gjort nok for oss, med raus svangerskapspermisjon, tvungen pappapermisjon, full barnehagedekning, krav om 40 prosent kvinneandel i bedriftsstyrene? Hva nøler vi etter?

Ikke klare

Nei, kvinnene er ikke klare, ifølge boka «Helt sjef», forfattet av Signy Fardal og Line Uppard. De har begge solid sjefserfaring; Fardal som sjefredaktør i motemagasinet ELLE og Uppard som gründer og leder av eget konsulentselskap. Begge har en fortid i et kommunikasjonsbyrå som drillet dem i en ufravikelig regel: Man skal ALDRI øke kundens synlighet på bekostning av troverdigheten. Underforstått: Prøv aldri å bløffe deg til jobben.

Utgangspunktet er det begredelige faktum at bare 20 prosent av norske ledere i privatsektor er kvinner. Fardal og Uppard stiller diagnosen, beskriver årsaker og symptomer. Kvinner har dårligere selvtillit enn menn. Kvinner kan ikke skryte, de blir ikke likt på jobben, de liker ikke makt. Kvinner bruker ikke nettverket sitt, de blir mødre heller enn sjefer, de skravler for mye og de trekker stigen opp etter seg.

Selvopplevd

Fardal og Uppard – heretter kalt Signy og Line – gir selvopplevde situasjonsbilder av typen «Line er irriterende positiv», «Signy blir sint» og «Signy refses for lederstil». Og de gir kloke råd, slik seg hør og bør i en selvhjelpsbok: Fem råd om å bruke nettverket, ti tips til å holde motet oppe, diverse tips om smart selvskryting og så videre.

Men boka er heldigvis kjemisk fri for emosjonell «mumbo jumbo» som ofte finnes i mindfullness- og selvutviklingslitteratur. Den er tvert imot temmelig nedpå. Den dokumenterer sine påstander om glasstak, utestengning og vegring gjennom flere internasjonale studier. Og den drøfter kontroversielle teorier som for eksempel den svensk-kurdiske dr. Nima Sanandajes syn på velferdsstatens tveeggede sverd, «Det nordiske likestillingsparadokset», som angivelig oppmuntrer kvinner til å jobbe mindre.

Erna-råd

Den holder seg heller ikke for god til noen velrettede spark bak til deltakere i debatten under emneknaggen #stressa2019, som hevdet at mødre i full jobb må tillate seg å ta ut tre-fire skulkedager i året, «nødvendig time-out». Feil medisin, påpeker Signy og Line, som tilbyr alternative tidsbesparelser. Men her er få Tårnfrid-holdninger.

Mot slutten byr boka på et intervju med Erna Solberg som er befriende konkret. I tillegg til å påpeke det ubestridt kjønnsdelte arbeidsmarkedet i Norge, gir statsministeren noen typiske Erna-råd: Du må tro at du er best, tørre å være pushy - og ha tykkere hud. Og så må du legge motgangen bak deg.

Dessuten - som Signy og Line gjentatte ganger påpeker i «Helt sjef» - i påvente av at systemet fikses, kan vi ta tak i det vi har full kontroll på: oss selv. Altså: Få ræva i gir, damer!