Få skikket som soldater?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KVINNELIG VERNEPLIKT: Som representant for Vernepliktsrådet forsvarer Eivind Bolstad 13. august forsvarsminister Strøm-Erichsen mot den kritikken vi har rettet mot hennes argumentasjon for kvinnelig verneplikt. Han tier om at hun misbruker både en FN-reslusjon og Soria Moria-erklæringen for å gi inntrykk av at Norge i likestillingens navn skylder å ta flere kvinner inn i militæret. Derimot beskylder Bolstad oss for å være useriøse når vi gir slående eksempler på at likestilling ikke er noe mål over alt.

Krig er likevel det verste vi mennesker utsetter hverandre for. I en rad vedtak har derfor FNs medlemsland med full norsk tilslutning forpliktet seg til å arbeide for fullstendig nedrustning, at statene skal klare seg med det ordenspersonell som trengs til indre behov og at de plikter å løse sine konflikter med fredelige midler.

Vi vet godt at dette ennå er et fjernt mål. Men vi tar det alvorlig. Og i tiden fram mot målet bør vi i hvert fall ikke treffe tiltak som øker militariseringen av samfunnet. Det er ille nok at vi sender menn ut i krig. Bolstad nevner at kvinner kan gjøre god nytte i fredsbevarende operasjoner. Det er vi enig i. Men i dag er norsk forsvar framfor alt innrettet på krigføring i NATOs regi, som i Afghanistan. Og det ville vel bryte mot de militæres nye omtanke for likestilling hvis kvinnene ikke var med også på selve krigføringen?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer