Få tak i denne boka!

Tolv bemerkelsesverdige fortellinger om svinebundne kvinner.

STOR LESNING: Irène Nèmirovskys novellesamling holder samme høye nivå som tidligere utgivelser på norsk. Foto: ARNEBERG
STOR LESNING: Irène Nèmirovskys novellesamling holder samme høye nivå som tidligere utgivelser på norsk. Foto: ARNEBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Et eller annet sted i det garnet skjebnen vever for oss, må det ha vært en feil. En maske som manglet», sier en av personene i Irène Nèmoirovkys novellesamling.

Den handler om et elskende par som aldri får hverandre. Men det kunne også ha vært en kommentar til Nèmirovkys egen skjebne. Hennes far var en rik bankier i Kiev, som måtte flykte til Frankrike under revolusjonen i 1918. Den jødiske familien ble igjen innhentet av skjebnen i 1940. Nemirovsky var på flukt i to år, inntil tyskerne tok henne i 1942. Under flukten skrev hun det skjebnetunge storverket «Storm i juni.» (Arneberg 2007).   

«Novellene henter frem skapninger som blir lurt av lykken, hånet av livet og gjort til latter av skjebnen» skriver Olivier Philipponnat i det informative etterordet til disse tolv bemerkelsesverdige novellene.

Fem av dem ble utgitt i Frankrike mellom 1932 og 1942, syv er tidligere ikke utgitt. Et gjennomgangstema er ulykkelige kvinner «svinebundet av tusen små lenker som hver for seg ikke er tykkere enn et hårstrå, men som til sammen hemmer henne slik at hun ikke kan ta ett skritt utenfor den snevre sirkelen av daglige plikter.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer