Fabel-aktig epos om våre brutale forfedre

Imponerende debut om vikingetokt i Kongo.

GOD DEBUT: Læreren Tore Kvævens historiske romandebut ser ut til å være inspirert av både Islandssagaene, Herman Melville og Joseph Conrad. Foto: SAMLAGET
GOD DEBUT: Læreren Tore Kvævens historiske romandebut ser ut til å være inspirert av både Islandssagaene, Herman Melville og Joseph Conrad. Foto: SAMLAGET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Året er 1010. Vi er i Kongo. En ung san-kvinne kvinne blir vettskremt av synet hun får oppover Kongofloden: «Eit uhyrleg og gigantisk monster gleid stille fram frå skjulet sitt bak trea. (Med) eit grufullt hovud, med løvekjeft og slue plirande auge, som på ein listig slange.» Monsteret er vikingskipet Havjerven. I akterenden sitter grønlendingen Ulfr med et «blikk som gift».

Sammen med mannskapet på hundre og tredve er de på vei mot den legendariske byen Mapungubwe, der det ifølge gamle fønikiske kart skal finnes enorme gullrikdommer. Det vil si, det er hva Ulfr har overbevist mannskapet om. Men Ulfr har andre planer.   

Melville og Conrad Tore Kvævens debutroman er på alle måter imponerende. Bare ideen er sabla god.

Med åpenbare paralleller til Herman Melvilles «Moby Dick» og Joseph Conrads «Mørkets hjerte», har Kvæven laget en historisk roman om et eventyrlig vikingetokt til det indre av Kongo.

Grønlendingen Ulfr er en melvillesk kaptein Akab. Den onde kaptein Akab, besatt av jakten på den store hvite hvalen Moby Dick; et bilde på den onde selv.    

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer