Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fabel

Går det an å forsvinne fra venneflokken for så plutselig å dukke opp 60 år eldre, mens vennene fortsatt er tenåringer?

Når man fabler kan alt skje. Og det er det Thore Hansen gjør i «Høstfabel» (Gyldendal - kr 168). En usedvanlig vakker bok, både utenpå og inni, godt hjulpet av forfatterens egne illustrasjoner.

- Hvordan hadde du det ... der ute i framtiden? Er det noe vi må grue oss for? undrer vennene som har lett etter Conrad.

- Jeg gjorde en feil, sa Conrad. Jeg glemte drømmene mine.

Det burde være strengt forbudt å bli voksen, mener vennene.

I hvert fall når man mister drømmene på veien.

Mareritt

Bendik gruer seg til å begynne i ungdomsskolen. Angsten er i ferd med å ødelegge den sommeren han fyller 13 år. Bendik kan nesten ikke lese og skrive. Til nå har han klart å skjule det for vennene. Kari Sverdrup leverer en fin skildring av en ordblind gutt i «Den 13. sommeren» (Tiden - kr 188). Bendik er i ferd med å få selvbildet ødelagt. På den nye skolen truer de med enetimer. Da vil alle oppdage det.

Han har et fint støtteapparat rundt seg, en mor skal klare å overbevise ham om hvor god han er i andre ting. Dessuten byr sommeren på en ny glede, vennskapet til Lilja. En lettlest bok som man også får forstand av.

Om lus

Fint folk kan også få lus, selv om de i gamle dager ble forbeholdt fattigfolk. I hvert fall mente overklassen at det var der den skammen hørte hjemme.

Men Laura i Sissel Solbjørg Bjugns «Lus» (Samlaget - kr 145) får besøk av smådyra i hodebunnen, selv om hun er datter av stedets rikeste. Hun bare låner bort ridehjelmen sin til noen barnehagebarn, så er den saken ordnet. En underholdende og instruktiv tekst med ditto tegninger av Alf-Kaare Berg, forteller om lusas inntog i Lauras familie, og om hvordan Laura får selv den grumme fader til å bøye nakken for fakta. Moralen er: Bytt ikke lue!