FANTASTISK KONSERT: Pedro Carmona-Alvarez ga jernet der han fylte inn både for Bruce Springsteen og Little Steven, mens Anlaug Børsheim sørget for poetiske versjoner, blant annet gikk hun Emmylou Harrris en høy gang i «Tougher Than The Rest». Det lyse hodet i midten er selvsagt poeten Frode Grytten. Foto: Fredrik Wandrup
FANTASTISK KONSERT: Pedro Carmona-Alvarez ga jernet der han fylte inn både for Bruce Springsteen og Little Steven, mens Anlaug Børsheim sørget for poetiske versjoner, blant annet gikk hun Emmylou Harrris en høy gang i «Tougher Than The Rest». Det lyse hodet i midten er selvsagt poeten Frode Grytten. Foto: Fredrik WandrupVis mer

Fabelaktig Springsteen-hyllest på Kapittel-festivalen

Og «Hel ved» blir snart til «Norwegian Wood».

Kommentar

STAVANGER (Dagbladet): Til tross for kald krig, økonomiske problemer og løse kanoner på presidentkandidat-dekket, synes Amerika litterært å være i støtet. I hvert fall i Stavanger, der årets Kapittel-festival har «Amerika» som tema.

Nylig ble også de norskamerikanske litteraturdagene arrangert på Litteraturhuset i Oslo, og folk med sans for amerikansk litteratur forventer ar De Aderton snart vender blikket over Atlanterhavet - til tross for at et av medlemmene, Horace Engdahl - har hevdet at diktere der borte ikke henger med i de intellektuelle svingene.

Men nå kan det vel ikke være flere franskmenn igjen som ha prisen, slik at mulighetene åpner seg for folk som Don DeLillo, Cormac McCarthy, Joyce Carol Oates, Don DeLillo, Bob Dylan, Thomas Pynchon - eller Philip Roth, til tross for at han har sagt at han ikke vil skrive mer. Alle vet at man ikke kan stole på diktere.

Et stort knippe av dem er her i oljebyen, både fra den nordlige og den sørlige delen av kontinentet.

Patricia Lockwood er blitt hyllet høyt og lavt i amerikanske medier for å ha pumpet nytt blod inn i amerikansk poesi, med «Balloon Pop Outlaw Black» (2012) og «Motherland Fatherland Homelandsexuals» (2014). Hun opererer også på twitter i en sjanger hun kaller «sext» og er kjent for prosadiktet «Rape Joke»

En frisk dame, som torsdag kveld sjarmerte salen med sin energiske opplesning og med dikt som forsøkte å fange skikkelser som Walt Whitman, Emily Dickinson og Neil Young i frie rytmer.

Ellers fra Amerika: Ben Marcus er ute med den fascinerende dystopien «Flammealfabetet». Teju Cole har vakt oppsikt med sin New York-visjon «Åpen by». Jennifer Clement skriver om de groteske forholdene for kvinner i Mexico i «En bønn for de bortførte». Patrick Flanery bidrar med forfallshistorien «Det falne landet». Vanessa Diffenbaugh følger opp bestselgeren «Blomstenes hemmelige språk» med kjærlighetsromanen «Vi ba aldri om vinger». Leif Enger fra Minnesota er snart klar med sin tredje roman, om en norskættet unggutt.

Edvard Hoem legger i disse dager siste hånd på oppfølgeren til «Slåttekar i himmelen», som foregår i utvandrermiljøer i USA. Lars Myttings «Hel ved» blir straks utgitt både i USA og England. «Hel ved» er blitt til «Norwegian Wood». De første eksemplarene fra trykken skal visstnok sendes til Paul MacCartney og Haruki Murakami.

Fra Colombia kommer Juan Gabriel Vasquez, som utgir «Lyden av ting som faller». Han holder foredrag om Joseph Conrad i latinamerikansk litteratur. Phillippe Olle Laprune forteller om fransk surrealisme i Mexico, og Pedro Carmano Alvarez snakker om Roberto Bolaños monumentale roman «2066».

Som om ikke dette var nok: Frode Grytten fikk torsdag kveld salen til å gi seg over i latter med et slags kåseri om Amerika. Spørsmålet er: Har amerikanske visumkontrollører hørt om Kjell Askildsen og Hans Herbjørnsrud? Seint i går trådte han også til med et formidabelt Bruce Springsteen-show med «det beste E Street-bandet som ikke er E Street-bandet» på selveste Sølvberget, som vi for anledningen velger å døpe om til «Silver Mountain».

Konserten ble en stor triumf for samtlige musikere i bandet. En poetisk og musikalsk eksplosjon av en forestilling, der Frode Grytten leste sine tekster med maksimal innlevelse og Pedro Carmona-Alvarez nådde de store høyder som  vokalist og sologitarist. Beste Springsteen-konsert siden Drammenshallen 1981, den legendariske utladningen som Grytten mimret over i en av tekstene sine. Snart må vel tida være inne for en plateutgivelse. I hvert fall en bootleg!  Hva med «Live from Silver Mountain»?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.