PROGRESSIVT: Mastodon kan dette med metal og historiefortelling. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PROGRESSIVT: Mastodon kan dette med metal og historiefortelling. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Fabelaktige Mastodon

Episk progrock på Norwegian Wood.

KONSERT: Mastodon fra Atlanta er ikke ditt regulære rock 'n' roll-band.

Det er langt mellom publikumsfrieriene og de fire musikerne fremstår mer som historiefortellere enn flamboyante rockestjerner. Men så er da også Mastodon på mange måter musikernes band, et nerdeorkester i positiv forstand.

Konserten fremstår nærmest som en fortelling hvor låtene er ulike kapittel og universet invaderes av alskens fabeldyr i ulike varianter.

Gjengen har tuftet sin progressive monstermetal på like deler Rush, Iron Maiden og alternative band som Melvins. Dette har de kokt sammen til en kompott som går ned på høykant hos Norwegian Wood-publikummet.

Tilbakelent «Iron Tusk» setter standarden før staffettpinnen sendes over til «March of the Fire Ants», som frontes av kanskje 2000-tallets råeste riff. Slik går det slag i slag mellom heftige instrumentalpartier og halsbrekkende taktskifter.

Stemningen er tilbakelent, men aldri uengasjert. Det handler mer om nytelse for ørene enn innbitt hoderisting.

Troy Sanders og Brent Hinds bytter på vokaljobben på effektivt vis og den etterhvert langstrakte katalogen blir brettet ut i all sin prakt.
Siste halvdel av konserten pepres med energibomber som «The Wolf Is Loose», «I am Ahab» og sist men ikke minst, gjennombruddseposet «Blood & Thunder».

Eufori Det låter akkurat så breialt som det skal og slikt går selvsagt ikke upåaktet hen, halvliterne seiler gjennom luften i ren eufori og bassdrønnet ebber ut i kontant jubelbrus.

Da er vel jobben gjort og vel så det?