UKJENT HVOR DE ENDER: Den italienske kulturministeren Dario Franceschini avduket i dag de fantastiske kunstskattene. Nå skal myndighetene avgjøre hva som skjer med dem. Foto: SCANPIX/EPA/CLAUDIO ONORATI
UKJENT HVOR DE ENDER: Den italienske kulturministeren Dario Franceschini avduket i dag de fantastiske kunstskattene. Nå skal myndighetene avgjøre hva som skjer med dem. Foto: SCANPIX/EPA/CLAUDIO ONORATIVis mer

Fabrikkarbeider hadde kunstskatter på kjøkkenveggen i 40 år

Ante ikke at de var verdt hundrevis av millioner kroner.

(Dagbladet): To nærmest uvurderlige kunstskatter som ble stjålet i London i 1970, er kommet til rette.

Paul Gauguins postimpresjonestiske mesterverk «Fruits Sur Une Table Ou Nature Au Petit Chien» og Pierre Bonnards modernistiske «La Femme Aux Deux Fauteuils» hang på kjøkkenveggen til en ikke spesielt kunstkyndig, italiensk fabrikkarbeider i 40 år, skriver The Guardian.

Sistnevnte maleri har en anslått verdi på 5 millioner kroner, Gauguin-maleriet er verdt mellom 80 og 250 millioner kroner.

Det var eieren helt uvitende om inntil sønnen hans en dag la merke til at et Gauguin-bilde i en bok liknet påfallende på bildet faren hadde hatt på veggen i alle år.

Sønnen kontaktet myndighetene, og snart var kunsten indentifisert og forhistorien rullet opp. Det viser seg at begge bildene ble stjålet fra det private hjemmet til en av Marks & Spencer-arvingene i Regents Park i London og av ukjente årsaker forlatt i en togvogn på vei til Italia.

I 1975 havnet de på en auksjon i Torino i regi av det statlige italienske togselskapet. Der slo fabrikkarbeideren til og fikk dem for 45 000 lire, eller rundt 3000 norske 2014-kroner.

I dag ble de vist fram av italiensk politi, som sier det er uklart hva som nå skjer med dem, siden det ikke ser ut til å finnes arvinger etter den opprinnelige eieren.

- Det blir opp til justismyndighetene å avgjøre hvem som er den rettmessige eieren. Men jeg håper de tilfaller fabrikkarbeideren, sier politisjef Mariano Mossa ifølge The Guardian.