Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Facebook endrer kontroversiell regel

Press fra LHBT-bevegelsen har nådd fram.

DEMONSTRERTE:  I juni demonstrerte folk fra LHBT- bevegelsen mot Facebooks ekte navn-policy utenfor firmaets hovedkvarter. Foto: Steve Rhodes / Demotix / Corbis / NTB Scanpix
DEMONSTRERTE: I juni demonstrerte folk fra LHBT- bevegelsen mot Facebooks ekte navn-policy utenfor firmaets hovedkvarter. Foto: Steve Rhodes / Demotix / Corbis / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Mye av Facebooks suksess skyldes ekte navn-policyen. For annonsører er det langt mer verdifullt å nå folk med navn og bilde, enn noen med et pseudonym eller nick, slik som var vanlig i internetts første fase.

Regelen om at man må bruke navnet fra fødselsattesten har ført til mye motstand fra stigmatiserte grupper og ofre for trakassering, og har nå ført til en endring hos nettgiganten, skriver Huffington post.

- Må fungere for alle Facebook skriver på egen nyhetsside at de fortsatt primært vil ha navn fra fødselsattesten:

«Når folk bruker navnet de er kjent som, vil handlinger og ord de kommer med ha mer vekt, fordi de er mer ansvarlige for hva de sier. Det er også vanskeligere for bøller å skitne til andres rykte, eller bruke anonyme navn til å trakassere, svindle eller gjøre noe kriminelt. Vi står fast ved dette, og det endres ikke.

Rett etter kommer likevel innrømmelsen som har ført til justeringen i rapportering av falske navn:
«Men etter at vi har fått tilbakmelding fra ulike grupper, ser vi at det også er viktig at dette fungerer for alle, særlig for grupper som er marginaliserte eller diskrimineres.»

De opplyser at verktøyene har kommet på plass etter samtaler med ledere for ulike grupper og organisasjoner rundt om i verden.

- For det første vil vi redusere antallet som blir bedt om å verifisere navnet på Facebook, når de allerede bruker navnet folk kjenner dem som. For det andre vil vi gjøre det lettere å bekrefte navnet hvis det er nødvendig, skriver de på hjemmesiden.

Må utdype Det nye er at folk som rapporterer noen for å bruke et annet navn enn sitt eget, blir bedt om å utdype hva som er galt.

Samtidig vil folk som blir bedt om å verifisere navnet sitt, få mulighet til å skrive litt om hvilke omstendigheter som gjør at de eventuelt har et annet navn på Facebook.

Hittil er de nye endringene bra for USA, men Facebook skriver at målet er å spre det til hele verden etter hvert.

Ifølge Huffington Post, har allerede flere LHTB-organisasjoner i USA applaudert endringen.

LOVET REFORMER:  Facebook lovet reformer etter protester i 2014, men folk opplevde fortsatt at profilene deres forsvant. I Juni reiste to busser med folk fra San Francisco til Palo Alto, og demonstrerte. Foto: Steve Rhodes / Demotix / Corbis / NTB Scanpix
LOVET REFORMER: Facebook lovet reformer etter protester i 2014, men folk opplevde fortsatt at profilene deres forsvant. I Juni reiste to busser med folk fra San Francisco til Palo Alto, og demonstrerte. Foto: Steve Rhodes / Demotix / Corbis / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media