Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Seksuell trakassering på sosiale medier

Facebook etterforsker påstått seksuell trakassering: mann skal ha hetset kvinne for overvekt og lagt ut bilde av at han har sex med henne

«Jeg gikk gjennom en «tykk fase» og landet dette 130 kilo tunge beistet», skal den australske mannen ha skrevet i et innlegg på en lukket australsk mannegruppe på Facebook. 

OPPMERKSOMHET: Den australske mannen skal ha publisert en skjermdump av at han hadde sex med en kvinne på Facebook. Motreaksjonene er sterke i nettsamfunnet. 
OPPMERKSOMHET: Den australske mannen skal ha publisert en skjermdump av at han hadde sex med en kvinne på Facebook. Motreaksjonene er sterke i nettsamfunnet.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har vært i kontakt med Facebook, som opplyser at konsernet etterforsker saken.

De siste dagene har saken fått stor oppmerksomhet på Facebook etter at Facebook-brukeren Hayden Brien delte et protestinnlegg via sin Facebook-profil. I innlegget uttrykker han forferdelse over et innlegg, som skal ha blitt delt av en australsk mann på en lukket, australsk manneside med over 14 000 mannlige medlemmer, skriver The New York Times.

Brien publiserte det som skal være en skjermdump av mannens innlegg som viser at han har sex med en kvinne.

Til innlegget hadde mannen også knyttet en kommentar:

«Hvilken hval er den største du har harpunert? Jeg gikk gjennom en «tykk fase» og landet dette 130 kilo tunge beistet».

I Briens protestinnlegg identifiseres mannen med navn og bilde, mens den omtalte kvinnen er sensurert.

- Langt over streken

Ifølge Brien hadde mannen postet innlegget uten kvinnens samtykke. I tillegg til å kritisere mannens handling, kritiserer han også mottakelsen innlegget fikk i det lukkede Facebook-forumet:

«Dette innlegget har for øyeblikket over 230 likerklikk og 103 kommentarer, men ikke én kommentar forsvarer jenta som blir eksponert for 14 524 menn uten hennes samtykke. Dette går langt over streken og bør bli stoppet umiddelbart. Det finnes ingen unnskyldning for denne typen oppførsel», skriver han.

Briens innlegg har høstet stor støtte fra andre Facebook-brukere. Innlegget fikk flere tusen delinger. Ved 16-tiden fredag var imidlertid Briens Facebook-innlegg slettet.

Facebook etterforsker

I innlegget skrev også Brien at han hadde rapportert mannens sex-bilde til Facebook, men ble svært overrasket over svaret han fikk. Ifølge sosiale medier-giganten var ikke posten i strid med deres regelverk.

- At posten ikke er slettet fra gruppa er mer enn en vits, skriver Brien, med en oppfordring til andre Facebook-brukere om å dele hans kritiske innlegg for å påkalle konsernets oppmerksomhet.

- Jeg er drittlei av menn som tror de kan behandle kvinner som annenrangs mennesker, fortsatte han.

I en uttalelse til Dagbladet skriver Facebook at sikkerheten til alle i Facebook-samfunnet er topprioritet.

«Deling av intime bilder uten samtykke er et brudd på vårt regelverk. Vi fjerner intimt innhold når vi får vite om det og bruker bildeteknologi til å forhindre at slike innlegg igjen deles på vår plattform», skriver Facebook i uttalelsen til Dagbladet.

Facebook opplyser også at deletjenesten mottar millioner av rapporter hver uke.

«Noen ganger gjør vi feil. Vi jobber med å rette opp i disse feilene med en gang vi blir klar over det».

Ikke overrasket

- Det er høyst forkastelig, men jeg er ikke forbauset, sier Willy-Tore Mørch, professor emeritus ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Tromsø.

Å se at det blir publisert intimt materiale på sosiale medier uten samtykke er ikke uvanlig, mener han.

- Det er virkelig et alvorlig lovbrudd som må anmeldes til politiet, sier han.

Mørch ser likevel positivt på at Facebook-samfunnet har vist forakt for denne typen oppførsel. Han påpeker at den australske mannen får en automatisk straff i det hans navn blir nevnt i motreaksjoner.

- Det er fint at det reageres på dette med avsky og at folk kommer med synspunkter på at dette er håpløst. Dette er en måte å bremse hets på nett på, sier han.

Hele Norges coronakart