Facebook-filmen er nattas store vinner

Fikk fire Golden Globe-statuetter.

FACEBOOKFILM: Skuespillerne (fra venstre) Andrew Garfield, Armie Hammer og Jesse Eisenberg gledet seg over hele fire priser til "The Social Network". Foto: SCANPIX/REUTERS/Lucas Jackson
FACEBOOKFILM: Skuespillerne (fra venstre) Andrew Garfield, Armie Hammer og Jesse Eisenberg gledet seg over hele fire priser til "The Social Network". Foto: SCANPIX/REUTERS/Lucas JacksonVis mer

Facebook-filmen «The Social Network» er nattas store vinner etter at den 68. Golden Globe-utdelinga er rundet av i Beverly Hills. Filmen mottok fire priser, deriblant for beste dramafilm og beste regissør, David Fincher.

Med det er filmen, som har Jesse Eisenberg i rollen som gründeren Mark Zuckerberg og har gått godt på kino i Facebook-gale Norge, en enda hetere kandidat til den enda mer prestisjetunge Oscar-prisen. Den deles ut om en måned.

Fincher brukte talen sin blant annet til å takke de virkelige personene filmen er basert på.

Pris til dansk film Skandinavisk film kan notere seg et solid skulderklaps etter nattas utdeling av Golden Globe-priser. «Beste fremmedspråklige film» ble Suzanne Biers «I en bedre verden», med svenske Mikael Persbrandt i en sentral rolle.

SKANDINAVISK SUKSESS: Regissør Susanne Bier og skuespiller Ulrich Thomsen kunne i natt feire Golden Globe-pris for "I en bedre verden". Foto: SCANPIX/ REUTERS/Lucy Nicholson
SKANDINAVISK SUKSESS: Regissør Susanne Bier og skuespiller Ulrich Thomsen kunne i natt feire Golden Globe-pris for "I en bedre verden". Foto: SCANPIX/ REUTERS/Lucy Nicholson Vis mer

- Takk for at dere trodde på en film der det høres ut som om folk har en potet i halsen, sa Biel til millioner av TV-seere, og viste selvinnsikt på vegne av hvordan hennes morsmål oppfattes i resten av verden.

Ifølge Ekstra Bladet er det første gang en dansk film i det hele tatt er nominert til Golden Globe siden 1998.

- Jeg gikk helt i svart da det gikk opp for meg at jeg har fått prisen, sier regissøren til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Ble fordømt Under overskifta «Nok en filmperle fra Danmark» fikk «I en bedre verden» terningkast fem i Dagbladet i høst. Men med sine scener fra en flyktningeleir i Darfur er ikke filmen like godt likt av sudanske myndigheter. Ifølge filmtidsskriftet Rushprint har utenriksdepartementet i Sudan fordømt filmen, kalt den rasistisk og en «forlengelse av tegningene som fornærmer profeten».

Regissør Susanne Bier (51), som opplevde å bli Oscar-nominert i 2006 med «Etter bryllupet», har forsvart seg med at filmen overhodet ikke handler om islam.

Pris til Buscemi Utdelingsseremonien i Beverly Hills ble ledet av komiker Ricky Gervais, som lovet gjestene «en natt full av drikking og festing, eller som Charlie Sheen kaller det, frokost».

JUBEL: Produsent Michael De Luca (i midten) gratuleres av manusforfatter Aaron Sorkin (til venstre) og utøvende produsent Kevin Spacey (til høyre) etter at det er klart at "The Social Network" vinner prisen for beste film. Foto: SCANPIX/REUTERS/Mario Anzuoni
JUBEL: Produsent Michael De Luca (i midten) gratuleres av manusforfatter Aaron Sorkin (til venstre) og utøvende produsent Kevin Spacey (til høyre) etter at det er klart at "The Social Network" vinner prisen for beste film. Foto: SCANPIX/REUTERS/Mario Anzuoni Vis mer

Natalie Portman ble beste kvinnelige kvinnelige skuespiller i en dramafilm for innsatsen i «Black Swan». Den mannlige motparten gikk til Colin Firth for «King's Speech».

På TV-siden stakk Steve Buscemi av med en av flere priser til det historiske dramaet «Boardwalk Empire». En annen prisgrossist, i år som i fjor, var musikk-komiserien «Glee».

Veteranen Al Pacino fikk dessuten pris for beste skuespiller i en miniserie, nemlig «You Don't Know Jack», en av svært mange HBO-serier som ble hedret.

BESTE TV-DRAMA: Steve Buscemi ble hedret for rollen i TV-serien «Boardwalk Empire», der også Kelly Macdonald har en rolle. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO  / Valerie Macon
BESTE TV-DRAMA: Steve Buscemi ble hedret for rollen i TV-serien «Boardwalk Empire», der også Kelly Macdonald har en rolle. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / Valerie Macon Vis mer

Den årlige Golden Globe-utdelinga arrangeres av Hollywood Foreign Press Association, altså lauget av utenlandske journalister som dekker filmbransjen i Hollywood. Du kan se alle årets nominerte og hvem som vant her.