Facebook-filmen nominert til åtte Oscar-priser

Men blir slått av en kongefilm. Er du enig med juryen?

KAN HÅVE INN PRISER: Jesse Eisenberg og Joseph Mazzello i "The Social Network", en av fjorårets store kinoslagere i Norge. Foto: AP Photo/Columbia Pictures
KAN HÅVE INN PRISER: Jesse Eisenberg og Joseph Mazzello i "The Social Network", en av fjorårets store kinoslagere i Norge. Foto: AP Photo/Columbia PicturesVis mer

De nominerte til årets Academy Awards - Oscar-prisen - ble offentliggjort i dag.

Filmen som får flest nominasjoner i år, er «The King's Speech». Den får tolv nominasjoner, deriblant for beste film, beste regissør og beste mannlige hovedrolle, Colin Firth (50).

Filmen er et historisk drama om om Kong Georg VI av Storbritannia, og hans kamp for å overvinne stamming. Den har premiere på norske kinoer først 11. februar og har fått tildels ekstatiske anmeldelser i utlandet.

Dansk nominasjon Westernfilmen «True Grit» er nominert til ti priser. Facebook-filmen «The Social Network» og thrilleren «Inception» har åtte nominasjoner hver.

Golden Globe-utdelinga, som ble delt ut for halvannen uke siden og regnes som en god pekepinn på hvordan de enda mer prestisjetunge Oscar-prisene havner, endte med hele fire statuetter til filmen om hvordan Facebook ble til.

COLINS TUR I ÅR? Hans «The King's Speech» er nominert til flest priser av alle fjorårets filmer. Foto: AP Photo/The Weinstein Company
COLINS TUR I ÅR? Hans «The King's Speech» er nominert til flest priser av alle fjorårets filmer. Foto: AP Photo/The Weinstein Company Vis mer

Den danske filmen «I en bedre verden», regissert av Susanne Bier, med Mikael Persbrandt i en sentral rolle og allerede hedret med Golden Globe-pris, er også blant de nominerte filmene. Den er nominert i klassen for beste fremmedspråklige film.

Ingen Oscar til Norge Margreth Olins film «Engelen», med Maria Bonnevie i hovedrollen, var årets bidrag til Oscar-utdelinga fra Norge. Den kom imidlertid ikke gjennom nominasjonsnåløyet.

Selve Oscar-utdelinga finner sted 27. februar, og det er 82. gangen prisen deles ut. Anne Hathaway og James Franco leder årets utdelingsshow.