Omdiskutert krigsbilde fikk ligge ute i tre timer:

Facebook fjernet Ernas bilde

- Det de gjør ved å fjerne bilder av denne typen, uansett gode hensikter, er å redigere vår felles historie, sier Solberg.

FJERNET BILDE: Facebook har i dag fjernet et bilde statsminister Erna Solberg la ut på sin Facebookside.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FJERNET BILDE: Facebook har i dag fjernet et bilde statsminister Erna Solberg la ut på sin Facebookside.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere i dag publiserte statsminister Erna Solberg et bilde fra Vietnam-krigen, i støtte til Aftenpostens sjefsredaktør, Espen Egil Hansen som i dag har gått ut mot Facebook sin bildesensur.

Hansen opplevde at Facebook ba avisa slette et ikonisk bilde fra Vietnam-krigen. Og flere, deriblant statsministeren har lagt ut samme bilde, for å støtte Aftenposten.

Nå er Ernas innlegg sensurert.

I sitt Facebookinnlegg skrev Solberg følgende;

«Facebook tråkker feil når de sensurerer slike bilder. Det bidrar til å bremse ytringsfriheten. Jeg sier ja til en sunn, åpen og fri debatt – på nettet og der vi ellers ferdes. Men jeg sier nei til denne formen for sensur». Vedlagt hadde hun det omdiskuterte bildet fra Vietnamkrigen. Nå er altså innlegget sensurert.

FJERNET BILDE: Dette innlegget la statsminister Erna Solberg ut tidligere i dag. Nå har Facebook fjernet innlegget. Foto: Skjermdump Facebook.
FJERNET BILDE: Dette innlegget la statsminister Erna Solberg ut tidligere i dag. Nå har Facebook fjernet innlegget. Foto: Skjermdump Facebook. Vis mer

Selv synes statsministeren det er synd at Facebook velger å sensurere som de gjør.

- Det er høyst beklagelig at Facebook har fjernet en post fra min Facebook-side. Det de gjør ved å fjerne bilder av denne typen, uansett gode hensikter, er å redigere vår felles historie, skriver Solberg i en sms til Dagbladet og fortsetter:

-Jeg ønsker at barn i vår tid også skal få mulighet til å se og lære av historiske feil og hendelser. Det er viktig.

- Jeg håper Facebook benytter denne anledningen til å gjennomgå sin redigerings-policy og tar det ansvaret et stor selskapet som forvalter en bred kommunikasjonsplattform bør ta, sier hun.

– Det er Facebook som har fjernet bildet fra Erna Solbergs konto. Det skjedde mens vi satt på et fly uten dekning, bekrefter statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor til NRK.

Han kaller Facebooks sensur av statsministerens innlegg beklagelig.

– Vil statsministeren legge ut bildet på nytt?

– Vi har akkurat landet, og må vurdere hvordan vi skal følge dette opp videre. Men vi er nødt til å følge det opp på en eller anne måte, sier Aanes.

Solbergs Facebook-post ble også lagt i flere av Dagbladets saker, og kan heller ikke leses der fordi innlegget er fjernet.

Dagbladet kommer tilbake med mer.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer