Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Facebook bøtelagt av datatilsynet

Facebook har klart å få brukere til å tro overvåking er normalt

Dagbladet mener: Den nye normalen vet myndigheter og politikere å utnytte.

BØTELAGT: Facebook må ut med drøye 5,3 millioner kroner etter Cambridge Analytica-skandalen. Det er lommerusk for sjefen Mark Zuckerberg som her er på høring i den amerikanske kongressen tidligere i år. Foto: Leah Millis / Reuters
BØTELAGT: Facebook må ut med drøye 5,3 millioner kroner etter Cambridge Analytica-skandalen. Det er lommerusk for sjefen Mark Zuckerberg som her er på høring i den amerikanske kongressen tidligere i år. Foto: Leah Millis / Reuters Vis mer
Leder

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Facebook må ut med 500000 pund, eller rundt drøye 5,3 millioner kroner, etter Cambridge Analytica-skandalen. Det er en latterlig mild sanksjon for å ha misbrukt kunders brukerdata og løyet om det over lengre tid; data som kan ha vært brukt til å prøve å påvirke det siste presidentvalget i USA og Brexit-avstemningen i Storbritannia. Det britiske datatilsynet har dessverre ikke anledning til å straffe mediegiganten så det virkelig svir, og det er lite som tyder på at brukerne lar seg skremme av det grove tillitsbruddet.

Det er flere grunner til å være skremt over utviklingen. Den gradvise undergravingen av personvernet i kommersiell hensikt har tilsynelatende gjort folk flest blinde for de langsiktige konsekvensene. Facebook-sjefen Mark Zuckerberg har på få år klart å lokke brukere verden over til frivillig å gi fra seg informasjon myndigheter i demokratiske land stadig sliter med å få adgang til på lovlig vis. Det skaper likevel en ny normal som myndigheter og politiske partier vet å utnytte.

Zuckerberg er en ung gründer som har skapt et av verdens mektigste selskaper ut av en genial idé på gutterommet. Han har gjentatte ganger demonstrert at han ikke er moden for det samfunnsansvaret som følger med en slik posisjon, men det store problemet er at myndigheter heller ikke er i stand til å regulere selskaper som Facebook. Under en høring i kongressen tidligere i vår, avslørte amerikanske lovgivere at de knapt skjønte hvordan sosiale medier fungerer og hva big data er.

Det skorter på både kunnskap og vilje. Regulering av nye industrier, også de som domineres av internasjonale kjemper, skulle ikke være så vanskelig. Men når det er snakk om personvern og innsamling av data, har myndigheter egne interesser som kan være i konflikt med borgernes. På Stortinget er det sjelden nei å få når politi og etterretning vil ta i bruk nye metoder. Venstre er temmelig alene i sin utrettelige kamp for personvernet og har allerede varslet dissens når regjeringen vil starte overvåkingen av kommunikasjonen til de fleste nordmenn gjennom Digitalt grenseforsvar.

Misbruket og utnyttelsen av big data i kommersiell hensikt baner vei for myndighetene. I noen tilfeller, som med Cambridge Analyticas virksomhet, blandes kommers og politikk i en farlig røre. Det er til syvende og sist en trussel mot demokratiet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!