«Facebook-Høgre» er farlig!

Advarsel til papiravisenes debattredaktører og ideologiparkerte sekstiåttere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| «OG DER SITTER DU — på Facebook.» Kona uttaler det siste ordet med ekstra bebreidende tyngde. Som om jeg er tatt på fersk gjerning. Å sitte med hue i fjesboka er jevngodt med å skofte arbeid, forsømme familien, unndra seg virkelig menneskelig kontakt — kort sagt logge seg ut av voksenlivet, med alt det innebærer av ansvar, mening og samvær.

Men min kone forstår meg ikke. Hun forstår ikke Facebook heller. «Hallo!» glefser jeg tilbake. «Det er faktisk noen veldig interessante debatter her!»

DET MINNER om klassikeren blant bortforklaringer av dårlige medievaner: «Jeg leser Playboy bare på grunn av artiklene.» Men selv den spøken hadde sitt på det tørre. Playboy trykte noveller av Nabokov, P. G. Wodehouse, Margaret Atwood. Dybdeintervjuer med Malcolm X, Jimmy Carter, John Lennon. Litteratur og journalistikk i verdensklasse. Men helt umulig å selge til den opplyste norske venstresiden, som bare leste midtsidene — slik fanden leser bibelen.

Så også med Facebook. Nettsstedet tilfredstiller mange «lave» behov. Blotting, kikking, sladder og sludder. Men har ikke noe skjedd med samtalenivået på verdens største nettsamfunn? Kanskje er jeg sent ute. Kanskje smiler du: «Å, du har oppdaget internett. Her har vi drevet med diskusjoner og informasjonsdeling i 15 år.» Javel. Men Facebook skaper nå profiler av sine egne profiler — publisister, ordstyrere og nettverksledere som utfordrer tradisjonelle medier, simpelthen ved å gjøre det gøy igjen å debattere politikk, økonomi, kultur, livssyn, forskning. Meninger trenger infrastruktur og Facebook leverer varen. Det er den nye borgerlige offentligheten, uten støv og filter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer