LEDER

Dagbladet mener:

Facebook kan bli et uhyggelig politisk redskap

Tida er inne for tiltak som deler opp nettgigantene i flere selskaper, og en lovgivning som gir innsyn i hvordan data behandles og brukes

MARK ZUCKERBERG: Leder og hovedeier i Facebook står overfor stadig flere og store problemer. (AP Photo/Andrew Harnik, File)
MARK ZUCKERBERG: Leder og hovedeier i Facebook står overfor stadig flere og store problemer. (AP Photo/Andrew Harnik, File) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Våre liv er i økende grad koblet på internett, men hva skjer når vi blir koblet av? Det skjedde da Facebook på onsdag gradvis falt ut over store deler av verden, også i Norge. Problemene rammet brukere av Facebook, Messenger, Whatsapp og Instagram i deler av Europa og USA, og spredte seg siden til Thailand, Japan og Australia. Hva årsaken til denne utkoblingen er, kjenner vi ikke ennå. Facebook selv er ytterst sparsom med opplysninger. Det eneste selskapet opplyser er at problemene ikke skyldes et tjenestenekteangrep, dvs. et elektronisk angrep som kan hindre tilgang for brukerne av en tjeneste.

Problemene vil ganske sikkert bli løst raskt, Facebooks forretningsmodell tåler ikke lange avbrudd. Men denne gangen bør vi også tenke over hva utkoblingen egentlig forteller oss. Da står to forhold øverst på dagsorden. Den viktigste er at Facebook nå har en dominerende global posisjon når det gjelder formidling av nyheter, meninger og sosiale relasjoner. Ved utgangen av 2018 hadde Facebook i følge flere kilder 2.3 milliarder månedlige brukere. Det er omlag 70 prosent av alle – i hele verden – som bruker internett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer