KOMMENTARER

Helgekommentaren: Aksel Braanen Sterri

Facebook knekker din frie vilje

Og vet mer om deg enn du vet selv.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Selskaper som Google, Facebook, YouTube og Amazon leverer åpenbart tjenester av verdi. Problemet er at de tar for mye og gir for lite tilbake. Vi bør kreve mer.

Vi kjenner til de mest åpenbare problemene. Cambridge Analytica brukte informasjon om folks personlighet fra Facebook for å målrette manipulerende kampanjer med sikte på å få amerikanere til å stemme på Trump og briter til å stemme for å ta Storbritannia ut av EU. I Myanmar rørte ikke Facebook en finger da deres plattform ble brukt til å egge til etnisk rensing. YouTubes algoritmer er kjent for å skape vaksinemotstandere og flat jord-tilhengere. Og mange av oss har i beste fall et blandet forhold til hvor mye tid vi bruker på plattformene. Er vi avhengige?

Selskapene gjør ikke dette fordi de ønsker at våre viktigste samfunnsinstitusjoner skal forvitre eller at vi skal mistrives. Som Zhusanna Zuboff og Roger McNamee viser i bøkene «Surveillance Capitalism» og «Zucked», er det snarere en uintendert virkning av at kunnskap om hvordan vi virker er drivstoffet i forretningsmodellen deres. Ved å fore oss med innhold som vekker sinne, frustrasjon og engasjement, lærer de mer om hva som tenner oss. Den kunnskapen har stor markedsverdi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer