Facebook kommer på norsk redaktørmøte

En representant fra Facebook skal diskutere sensur med kulturministeren og norske redaktører. 

DEBATT:  Mark Zuckerberg stiller ikke selv, men en representant for Facebook skal diskutere sensur med kulturministeren og norsk redaktører. Foto:  EPA/MONICA M. DAVEY
DEBATT:  Mark Zuckerberg stiller ikke selv, men en representant for Facebook skal diskutere sensur med kulturministeren og norsk redaktører. Foto:  EPA/MONICA M. DAVEYVis mer

(Dagbladet): En representant for Facebook kommer til å være til stede på høstmøtet til Norsk Redaktørforening, det skriver foreningen på sine nettsider.

Ifølge programmet skal en representant fra Facebook stille til debatt sammen med kulturminister Linda Hofstad Helleland og norske redaktører.

KOMMER: Kulturminister Linda Hofstad Helleland kommer for å diskutere med redaktører og en representant fra Facebook på Norsk Redaktørforenings høstmøte.  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
KOMMER: Kulturminister Linda Hofstad Helleland kommer for å diskutere med redaktører og en representant fra Facebook på Norsk Redaktørforenings høstmøte.  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Det var Medier24 som først omtalte saken. Til dem forteller assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørførening at det kommer noen som kan svare på vegne av Facebook, og som faktisk kan delta i en dialog.

– Tema for diskusjonen vil være de som vi tok opp i invitasjonen: Facebooks rolle, ansvar og forholdet til ytringsfriheten, sier Nybø.

Nakenhet

Invitasjonen kommer i kjølvannet av diskusjonen som har rast rundt Facebooks sensurering av nakenbilder.

I August delte forfatter Tom Egeland det ikoniske bildet fra Vietnam-krigen av den nakene og gråtende Kim Phuc på sin profil. Bildet ble slettet kort tid etter, fordi det brøt mot Facebooks reglement som forbyr nakenbilder.

SKREV BREV: Aftenpostens redaktør Espen Egil Hansens skrev brev til Mark Zuckerberg om at han var bekymret for ytringsfriheten, etter at Facebook slettet ikoniske krigsbilder.  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
SKREV BREV: Aftenpostens redaktør Espen Egil Hansens skrev brev til Mark Zuckerberg om at han var bekymret for ytringsfriheten, etter at Facebook slettet ikoniske krigsbilder.  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

I ettertid var det en rekke andre som delte bildet, deriblant statsminister Erna Solberg og Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum, som onsdag ble utestengt fra nettsamfunnet i 24 timer.

Det hele endte med at Aftenpostens redaktør, Espen Egil Hansen, skrev et åpent brev til Facebooks grunnlegger Mark Zuckerberg og bad ham være sitt redaktøransvar bevisst.

I brevet skrev Hansen at han mente Facebook tråkker feil når de sensurerer denne typen bilder, og at det bidrar til å bremse ytringsfriheten. Brevet fikk oppmerksomhet også utenfor Norge.

Avisbud ikke medie

Dagbladets redaktør, John Arne Markussen, mener det er en god idé å invitere Facebook til debatt.

- Facebook har vært en svært sentral del av det norske mediebildet lenge, derfor er det riktig å invitere dem, sier Markussen.

Han understreker at han ikke ser Facebook som et medie i seg selv, men som en viktig distribusjonskanal.

Når Facebook nå stiller på redaktørforeningens høstmøte håper han at de sender en person som virkelig kan delta i dialog.

- Facebook er et viktig digitalt avisbud for Dagbladet og vi har en bevisst strategi knyttet til vår bruk av det, det betyr ikke at vi ikke ser begrensningene også, sier Markussen.