KOMMENTARER

Facebook må rydde opp i flommen av falske nyheter

Hundretusener av velgere kan ha tatt avgjørelser basert på Facebook-spredte myter og konspirasjonsteorier. Nå vil interne opprørere rydde opp.

TRUMP-MYTER FOR PENGENES SKYLD: Tenåringer i Makedonia snekret sammen falske nyhetsartikler til fordel for Donald Trump for å tjene penger på annonsene. Men gründer Mark Zuckerberg nekter for at falske nyheter er et stort problem. Foto: Peter Dasilva / EPA / Scanpix
TRUMP-MYTER FOR PENGENES SKYLD: Tenåringer i Makedonia snekret sammen falske nyhetsartikler til fordel for Donald Trump for å tjene penger på annonsene. Men gründer Mark Zuckerberg nekter for at falske nyheter er et stort problem. Foto: Peter Dasilva / EPA / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er så slitsomt å bli utfordret hele tiden; direkte utmattende å forholde seg til ny kunnskap som rokker ved det vi trodde vi mente.

Derfor har vi, altså folk, en tendens til å unngå denslags. Vi foretrekker informasjon som bekrefter det vi allerede mener, som gir mer sofistikerte forklaringer på det vi instinktivt føler er sant og gir oss bedre argumenter i møte med de som instinktivt føler noe annet. Nå pekes det på nettopp denne tendensen som en årsak både til Donald Trumps kaotiske inntog i Det Hvite Hus og krigen som har oppstått internt i Facebook i kjølvannet av det amerikanske valget.

Tidligere var de andre, de uenige, litt vanskeligere å unngå. Det var avisene og de store tv-kanalene som satte agendaen, og selv om det var partipresse og overanstendig tv, var det ikke så mange hovedstrømmer å øse fra. Nå, når hovedstrømmen er spaltet opp i tusenvis av små infobekker, kan vi gi etter for tilbøyelighetene og velge den kolleksjonen av kilder som er aller mest bekreftende. Men den som gir etter for umiddelbare tilbøyeligheter, kan fort ende opp med å ødelegge både for seg selv og andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer