VIKTIG ROLLE: Vi må forhindre at millioner av barn blir tvunget inn i ekteskap. Her kan Facebook spille en viktig rolle, skriver innsenderen. Bilde fra Plan International sin kampanje 18+ i Mozambique. Foto: Plan International
VIKTIG ROLLE: Vi må forhindre at millioner av barn blir tvunget inn i ekteskap. Her kan Facebook spille en viktig rolle, skriver innsenderen. Bilde fra Plan International sin kampanje 18+ i Mozambique. Foto: Plan International Vis mer

DEBATT

Debatt: Sosiale medier

Facebook må ta grep mot barneekteskap

Forretningsmannen Kok Alat fra Sør-Sudan er antakeligvis tre ganger så gammel som sin nye kone på 17 år. På Facebook kunne alle se hvor mye han betalte for henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Han bøy den høyeste medgiften og «vant» dermed budrunden mot fire andre menn, tre av dem etter sigende høytstående offentlige tjenestemenn. Sluttbudet var på tre biler, 500 kyr og 10.000 dollar. Jenta ble hans kone nummer ti. Et Facebook-innlegg, datert 25. oktober i år, viser en alvorstung jente som står ved siden av en stolt mann.

Kari Helene Partapuoli.
Kari Helene Partapuoli. Vis mer

3. november sto angivelig bryllupet. Dette barneekteskapet er dessverre ikke unikt. 52 prosent av jentene i Sør-Sudan blir gift før de fyller 18. Andelen barneekteskap øker i kriser og konflikt, noe som har preget landet den siste tiden, da nasjonen ble splittet fra Sudan i 2011 etter flere tiår med borgerkrig. Konflikten har fortsatt nesten uforminsket, drevet millioner av mennesker på flukt og forårsaket stor fattigdom og matmangel.

Barneekteskap er galt på alle tenkelige måter. Regjeringen i Sør-Sudan må vise at de vil avskaffe denne skadelige praksisen ved å ta en ny gjennomgang av den femårige handlingsplanen som ble lansert i juni i år, som har som mål å avskaffe barneekteskap innen 2030. Regjeringen må også stevne alle som deltok i denne «auksjonen», ikke minst de offentlige tjenestemennene.

Selv om brudeforhandlingene ikke skjedde direkte på Facebook, ble hendelsen spredt og delt på verdens største sosiale nettverk. Det er problematisk.

Bruken av teknologi setter denne barbariske tradisjonen i et grelt lys. Det kan minne om slavehandel, der mennesker kjøpes og selges for penger og andre økonomiske verdier.

Å benytte Facebook for å synliggjøre denne «handelen» gir økt oppmerksomhet til de betydelige rikdommene som ble oppnådd for hennes familie. Dette kan spre seg, og flere kan øyne muligheten. Slik vil sosiale medier kunne bidra til en spredning av menneskerettighetsbrudd. Facebook er et relativt nytt fenomen i Sør-Sudan, og får stadig nye brukere. Det er ikke urimelig å sette krav når man ser at de digitale mediene får så store konsekvenser for enkeltmennesker.

Vi må derfor stille spørsmål ved hvordan vi kan sikre at teknologien ivaretar menneskerettighetene godt nok. Sosiale nettverkstjenester som Facebook, spiller en stor rolle i beskyttelse av menneskerettighetene. Facebook lot innlegget ligge ute offentlig i hele 15 dager. De fjernet det «så snart det ble kjent». I mellomtida var jenta allerede gift. Plan Internationals kontor i Sør-Sudan har forsøkt å nå ut til jenta, men har blitt stanset av familien.

Facebook bør anerkjenne at deres mangel på handling førte til at denne historien om menneskehandel av verste sort, fikk versere fritt altfor lenge. Barneekteskap er et grusomt brudd på barns rettigheter. Voice of America, som brakte historien globalt, hadde sin nyhetssak ute i tre dager før Facebook grep inn og slettet innlegget.

Det er for seint å redde denne jenta fra barneekteskap, men vi må forhindre at millioner av barn blir tvunget inn i ekteskap. Her kan Facebook spille en viktig rolle.

Denne saken bekymrer menneskerettighetsaktivister og viser at sosiale medier trenger bedre rapporteringsmekanismer og en mer effektiv prosess for å reagere på rapporter om vold eller misbruk.

Ifølge Facebook har de 7500 moderatorer for å håndheve sine samfunnsstandarder, som inkluderer et forbud mot enhver form for menneskehandel. Gitt Facebooks 2,2 milliarder brukere, er det tydelig at det trengs flere moderatorer, spesielt i land som Sør-Sudan. Kvinneandelen bør sikres, og alle moderatorene må få trening i å hindre kjønnsbasert vold i digitale medier.

Ifølge FNs bærekraftsmål skal verden få en slutt på barneekteskap innen 2030. Det har også Facebook et ansvar for å bidra til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer