SPRER INFO PÅ NETTET: Det folkekjæret barnet til nettgründeren Mark Zuckerberg, sosialnettverket Facebook, sprer informasjonen din utover internettet og overgir opplysninger til annonsører, sier New York Times. Foto: AFP/SCANPIX
SPRER INFO PÅ NETTET: Det folkekjæret barnet til nettgründeren Mark Zuckerberg, sosialnettverket Facebook, sprer informasjonen din utover internettet og overgir opplysninger til annonsører, sier New York Times. Foto: AFP/SCANPIXVis mer

- Facebook misbruker dine private opplysninger

... og du kan ikke beskytte deg. New York Times er kritisk til nettgigantens personvern.

||| (Dagbladet.no): Facebooks retningslinjer for personvern har et større antall ord enn den amerikanske grunnloven. Det sier litt om hvor mange betingelser du sier ja til uten å ha lest gjennom, mener The New York Times.

Med en teknokommentar skrevet av Nick Bilton, langer den tunge avisa ut mot de nye personvernreglene til nettverksgiganten, som samler 400 millioner brukere i sitt sosiale edderkoppnett.

- De siste månedene har Facebook tvunget brukerne til å aktivt ta stilling til om de vil holde informasjon privat, mens mesteparten av det man legger ut er offentlig på forhånd. Privat data deles nå med tredjeparts nettsider, sier Bilton.

ForvirrendeFor å skreddersy dine sikkerhetsinnstillinger og dermed sikre deg på best mulig måte, må du klikke deg gjennom 50 innstillingsknapper med flere enn 170 alternativer.

- De nye sikkerhetsvalgene er definitivt for innviklede. Facebook-brukere som vil beholde informasjonen om seg selv for sine venner, må være forberedt på å bruke mye tid på innstillinger, mener Bilton.

KRITISK: New York Times' teknologireporter Nick Bilton. Foto: CREATIVE COMMONS
KRITISK: New York Times' teknologireporter Nick Bilton. Foto: CREATIVE COMMONS Vis mer

Facebook, på sin side, hevder at de kompliserte valgene er for at man skal ha mest mulig fleksibilitet og nøyaktighet når de velger hva som skal deles med verden og ikke.

- Det er alltid en balansegang mellom å tilby omfattende og presise kontrollmuligheter og å tilby enkle verktøy som kan være for brede og ineffektive, sier Elliot Schrage, visepresident for Facebooks personvernspolicy.

Overveldende infoSchrage mener at brukerne har blitt godt informert om hvordan innstillingene skal gjøres.

- Vi har prøvd å tilby de mest omfattende og detaljerne kontrollverktøyene, og omfattende og detaljert informasjon om disse, sier Schrage i Facebook.

At informasjonen er detaljert, er ikke NY Times-spaltisten uenig i. Han mener de har tatt litt vel hardt i.

- Facebook har et hjelpesenter som skal veilede brukerne, men «ofte stilte spørsmål»-sida om personvern er på mer enn 45 000 ord, påpeker Bilton, som tror brukerne vil ha lett for å forville seg.

STØRRE ENN GRUNNLOVEN: Facebooks retningslinjer for personvern er større enn den amerikanske grunnloven uten rettelsestilleggene. Det sier noe om hvor innfløkt reglementet er, mener NY Times' teknoreporter. Faksimile: NYTIMES.COM
STØRRE ENN GRUNNLOVEN: Facebooks retningslinjer for personvern er større enn den amerikanske grunnloven uten rettelsestilleggene. Det sier noe om hvor innfløkt reglementet er, mener NY Times' teknoreporter. Faksimile: NYTIMES.COM Vis mer

Fortsatt eksponertOm du er en av de som faktisk har giddet å stavre deg gjennom de 170 valgalternativene for å begrense hvor offentlige dine private opplysninger skal være, kan det være nedslående å få vite at du fortsatt ikke er helt beskyttet.

Facebooks nye type grupper, «community pages», vil nemlig automatisk samle inn personlige opplysninger som hvor du kommer fra, hvor du gikk på skole og så videre, for å bruke infoen på disse sidene.

SKUMMELT?: Facebook ser deg. Foto NINA HANSEN
SKUMMELT?: Facebook ser deg. Foto NINA HANSEN Vis mer

- Den eneste måten å sikre deg mot at du dukker opp på disse sidene, er å slette informasjonen fra Facebook, sier Nick Bilton.

Er det for vanskelig å beskytte private opplysninger på Facebook? Si din mening i kommentarfeltet.

SLIK HAR FACEBOOK ENDRET SEG: De fylte feltene viser at den gitte informasjonen er tilgjengelig for den relevante variabelen - der den innerste sirkelen viser det som bare er tilgjengelig for deg, mens den ytterste ringen viser det som er tilgjengelig for hele nettet. Illustrasjon: MATTHEW MCKEON
SLIK HAR FACEBOOK ENDRET SEG: De fylte feltene viser at den gitte informasjonen er tilgjengelig for den relevante variabelen - der den innerste sirkelen viser det som bare er tilgjengelig for deg, mens den ytterste ringen viser det som er tilgjengelig for hele nettet. Illustrasjon: MATTHEW MCKEON Vis mer

Illustrerer utviklingenMatthew McKeon, som jobber som datautvikler innen visuell kommunikasjon for IBM, har utarbeidet en grafisk framstilling av hvordan tilgjengeligheten til dine personlige opplysninger på nettet har entret seg fra 2005 til i dag. (Takk til leserkommentatoren «Psilly» for tipset i kommentarfeltet)

McKeon har delt et diagram inn i sektorer for hva slags informasjon det er snakk om, med en indikator på hvor tilgjengelig informasjonen er - fra bare for deg i midten, til hele internett ytterst.

Verdiene i grafikken gjelder standardinnstillingene for personvern i Facebook - dersom du ikke har beskyttet deg ved å endre innstillingene dine, får du altså i det nederste diagrammet et inntrykk av hvor eksponert du er på nettet som facebookbruker: