Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Facebook og fredsplikt

Ingress

Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag starter arbeidsrettssaken mellom Norsk Sykepleierforbund og arbeidsgiverforeningen Spekter. Sistnevnte har stevnet Sykepleierforbundet for brudd på fredsplikten.

Bakgrunnen er sykepleiernes vedvarende motstand mot å godta arbeid mer enn hver tredje helg. Forbundet mener dette er hjemlet i sentrale og lokale avtaler som ble inngått i kjølvannet av arbeidstidsreduksjonen i 1987 mellom fylkeskommunene, som den gang eide sykehusene, og forbundets tillitsvalgte på ulike nivåer. Spekter, som representerer de nåværende eiere, de statlige helseforetakene, har i lang tid argumentert for behovet for at sykepleiere jobber noen flere helger i året for å dekke behovet for personell. Sykepleiere har nektet og begrunnet det med at en større helgebelastning vil gå ut over helse og familieliv. Noen steder er det inngått avtaler om hyppigere helgevakter, men ifølge NSFs tilsvar på stevningen arbeider 98 prosent av medlemmene ikke oftere enn hver tredje helg.

Forsøk på å komme til enighet om vilkår og kompensasjon for hyppigere helgearbeid ved Ahus og Vestre Viken strandet i fjor. Det førte til at tidligere direktør ved Ahus, Hulda Gunnlaugsdottir, ensidig dikterte en ny turnus. Det vakte sterke reaksjoner blant Sykepleierforbundets medlemmer og sentrale ledelse. Reaksjonene kom blant annet til uttrykk gjennom ytringer på Facebook. Mange av disse ytringene brukes fra Spekters side som dokumentasjon på at fredsplikten er brutt og utgjør en vesentlig del av stevningen på flere hundre sider.

Saken har både arbeidsrettslige og politiske dimensjoner. Vil de aktuelle Facebook-ytringer ansees som oppfordring til brudd på fredsplikten? Noen vil trolig interessere seg for Spekters innsamling og registrering av Facebook-ytringer som grunnlag for en slik påstand og se det hele i et ytringsfrihetsperspektiv. Det vil også bli interessant å høre hva arbeidsretten mener om de avtaler NSF mener å ha som grunnlag for å motsette seg arbeidsgivernes nye turnusforslag. Det har rent mye vann i havet siden arbeidstidsreduksjonen til 37,5 timers uke for dagarbeid og 35,5 timers uke for turnusjobbing ble avtalt i 1987. I 2002 ble sykehusene gjennom helsereformen overført fra fylkeskommunene til staten. Da var allerede arbeidsgiverforeningen Spekter (Navo) dannet, klar til å ta opp helseforetakene som medlemmer. Spørsmålet er om nye avtaler mellom sykepleierne og helseforetakene innebærer at turnusenigheten fra 1987 er opphevet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!