Facebook

Facebook-varsler står fram

Hevder selskapet prioriterte vekst framfor sikkerhet.

STÅR FRAM: Frances Haugen forteller hvordan det var å jobbe i Facebook på programmet «60 Minutes». Foto: Robert Fortunato / CBS News/60 Minutes / AP/ NTB
STÅR FRAM: Frances Haugen forteller hvordan det var å jobbe i Facebook på programmet «60 Minutes». Foto: Robert Fortunato / CBS News/60 Minutes / AP/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag sto den tidligere Facebook-varsleren Frances Haugen (37) fram. Det gjorde hun under et intervju med 60 Minutes på den amerikanske tv-kanalen CBS.

37-åringen hevder at hun har jobbet for selskapets feilinformasjonsteam og Facebook gjentatte ganger prioriterte vekst framfor sikkerhet.

Selv hevder selskapet at lekkasjene var misvisende.

Det er Wall Street Journal som har delt dokumentene i en serie med artikler de tre siste ukene. Avsløringene viser blant annet kjendiser, politikere og andre profilerte Facebook-brukere ble behandlet annerledes av selskapet.

I intervjuet kommer Haugen med flere påstander om sin tidligere arbeidsgiver.

- Det var interessekonflikter mellom det som var bra for publikum og det som var bra for Facebook, hevdet hun.

Selskapet skal også ha slått på sikkerhetssystemer for å redusere feilinformasjonen under valget, men bare midlertidig.

- Så snart valget var over, endret de innstillingene tilbake til slik som de var før, hevdet Haugen.

Søksmål

I en av de andre lekkasjene som har kommet ut viser det seg at Facebook har stått overfor et søksmål fra en gruppe av sin egne aksjonærer.

Aksjonærene hevder at Facebook betalte 5 milliarder dollar til den føderale handelskommisjonen for å løse dataskandalen Cambrigde Analytica som var designet for å beskytte gründeren Mark Zuckerberg mot personlig ansvar.

- Bidro til vold

I intervjuet hevdet også Haugen at Facebook bidro til de dødlige opptøyene som fant sted i den amerikanske Kongressen i januar.

Disse påståndene mener Nick Clegg, visepresident for internasjonal kommunikasjon i Facebook, at er latterlige.

- Jeg tror det gir folk falsk trøst å anta at det må være en teknologisk eller tekninsk forklaring på spørsmålene om politisk polarisering i USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer