Facebook vet om forholdet ditt er i ferd med å ryke

Og de kan vite hvem din hemmelige romanse er.

STUDIE: En fersk studie hevder at Facebook ikke bare kan finne ut hvem kjæresten din er, men også om forholdet deres står i fare.
Foto: Nina Hansen
STUDIE: En fersk studie hevder at Facebook ikke bare kan finne ut hvem kjæresten din er, men også om forholdet deres står i fare. Foto: Nina HansenVis mer

Forskere ved Cornell universitetet i USA har i samarbeid med Facebook forsøkt å utvikle en algoritme for å finne ut hvem som er i forhold med hvem.

Metoden de har brukt var å se på hvilke felles venner du har, og så finne ut hvem av dem som igjen er venner. Da danner de et sosialt nettverkskart. 

Studien er utført av forsker ved universitetet Jon Kleinberg og Facebookingeniør Lars Backstrom, som analyserte 1.3 millioner Facebookbrukere med oppgitt forhold i sivilstatusen sin på nettstedet. Brukerne var over 20 år, og måtte ha mellom 50 og 2000 venner på nettstedet. All data ble samlet inn anonymt. 

De fant ut at de 60 prosent av gangene kan finne ut hvem ektefellen din er ved å kun analysere ditt vennenettverk på Facebook. En tredjedel av gangene kunne de avsløre hvem kjæresten din er. 

- Ektefellen eller kjæresten din er en bro mellom to ulike sosiale verdener, forklarte Kleinberg til New York Times

Nøkkelen for å finne svaret er ikke hvor mange felles venner dere har, men hvor godt deres felles venner kjenner hverandre. 

Under arbeidet med studien fant forskerene også ut at de ikke bare kan gjette hvem din bedre halvdel er. De kan også si noe om hvor lenge forholdet ditt vil vare. 

Det viser seg at par med felles venner som ikke kjenner hverandre har vesentlig større mulighet for å holde ut med hverandre enn par der de felles vennene også kjenner hverandre godt.  

Et par med lav spredning i sine sosialt nettverk har 50 prosent større sannsynlighet for å slå opp i løpet av de neste to månedene enn par som har større spredning.

FORSKERE: Jon Kleinberg ved Universitetet i Cornell og Facebookingeniør Lars Backstrom står bak studien. Foto: Nina Hansen
FORSKERE: Jon Kleinberg ved Universitetet i Cornell og Facebookingeniør Lars Backstrom står bak studien. Foto: Nina Hansen Vis mer