Problemet med nyhetsartikler uten rot i virkeligheten har fått stor oppmerksomhet i kjølvannet av presidentvalget i USA. I løpet av valgkampen fikk en lang rekke slike artikler stor oppmerksomhet i sosiale medier, og kritikere mener falske nyheter kan ha påvirket utfallet av valget.
Facebook-sjef Mark Zuckerberg avviste noen dager etter valget blankt at deres spredning av nyheter uten faktasjekk kan ha påvirket utfallet, og kalte det for en «sprø idé».
I en fersk Facebook-post understreker han imidlertid at Facebook tar problemet svært alvorlig, og skisserer flere mulige tiltak.
Samarbeid med organisasjoner som driver uavhengig faktasjekk er et av dem. Ett annet er å merke nyhetsmeldinger som brukere og uavhengige faktasjekkere har rapportert at er usanne med en advarsel.
Zuckerberg peker også på et tiltak som ble kunngjort tidligere denne uka, som går ut på å fjerne falske nyhetssiders muligheter til å bruke selskapets annonsenettverk til å tjene penger.
– Mye av feilinformasjonen er drevet av økonomisk motivert spam. Vi vurderer å ødelegge økonomien i dette med annonseregler som den vi allerede har kunngjort, skriver Zuckerberg.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger