Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Faceswapping» tar av - app topper lista i Norge

Å bytte fjes på bilder og video er vårens store trend på sosiale medier.

BYTTER FJES: Trendsetterne Kim Kardashian og søstera Kylie Jenner er blant de mange som har kasta seg på fjesbytte-trenden. De to søstrene likner riktignok, men man kan likevel se at ikke alt er helt som det skal være. Foto: NTB Scanpix
BYTTER FJES: Trendsetterne Kim Kardashian og søstera Kylie Jenner er blant de mange som har kasta seg på fjesbytte-trenden. De to søstrene likner riktignok, men man kan likevel se at ikke alt er helt som det skal være. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I flere år har forskjellige apper gitt brukerne muligheten til å bytte fjes, eller «face swap» som det ofte kalles, med hverandre på bilder.

Men etter at appen Face Swap Live og en ny Snapchat-funksjon lot brukere bytte fjes på video, har trenden virkelig begynt å ta av.

Face Swap Live er for øyeblikket den mest populære betalingsappen i Apples App Store både internasjonalt og i Norge.

Kjendiser som søstrene Kylie og Kim Kardashian har byttet fjes, Jimmy Kimmel har byttet fjes med sin egen datter og talkshow-rivalen Jimmy Fallon har bytta fjes med en av gjestene sine på direkten.

- Nærmeste vi kommer magi På Instagram har flere hundretusenvis med bilder av forskjellige fjesbytter dukket opp de siste månedene, blant annet av brukere som har bytta med sine kjæledyr, barn, kjærester og foreldre.

Sosiale medier-ekspert Hans-Petter Nygård-Hansen har selv kastet seg på fjesbytte-bølgen.

TWO DIRECTIONS: Louis Tomlinson og Liam Payne fra gruppa One Direction bytter fjes i dette bildet fra februar. Foto: NTB Scanpix
TWO DIRECTIONS: Louis Tomlinson og Liam Payne fra gruppa One Direction bytter fjes i dette bildet fra februar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- At jeg kan vri ansiktet mitt slik at det synes på min sønn uten noe mellomarbeid, er det nærmeste vi kommer magi, sier Nygård-Hansen til Dagbladet.

At det er lav terskel for å få ansiktsbyttet til å fungere er en suksessfaktor, skal vi tro sosiale medier-eksperten.

- Jeg har vel «faceswappet» i tre-fire år, men det har hatt høyere terskel enn det har i dag. Tidligere har det tatt lang tid, og man har måttet gjøre mye selv for å få det til å funke. Nå er det gjort uten noen form for påvirkning fra min side, sier han.

- Pur underholdning Nygård-Hansen tror at applikasjonene som tilbyr fjesbytting slår an fordi det er noe nytt og fantastisk morsomt.

- Det har jo ingen ting for seg, rent kommunikativt. Det er pur underholdning, sier han.

Likevel tror ikke Nygård-Hansen at vi om ett år vil sitte og snakke om «faceswapping».


- Det kommer til å gå fort over. Når alle gjør en ting over alt i et vanvittig tempo blir folk leie. Det er derfor Snapchat hele tiden kommer med nye filtre, for eksempel.

Noe han imidlertid spår en lysende tekno-framtid er VR-teknologien.

Det innebærer at du kan ta på seg spesielle VR-briller, som plasserer deg i en virtuell verden.

- Det kommer til å være mye kritikk av folk som sitter med VR-briller på trikken, for eksempel. Det handler om nærhetsteknologi, og å plassere seg i en annen situasjon uten å være der selv, sier Nygård-Hansen, som tror at både underholdnings- og mediebransjen vil omfavne VR-teknologien i økende grad i tiden som kommer.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram