Fader Wars

Colosseum er blitt gudshus. Dagens ord er «Star Wars». Stjernekrigmenigheten bytter billett mot frokostbrett - før de benker seg til morgenandakt på røde fløyelsseter.

Kampen mellom det gode og det onde har vært tema under kirkespir i tusenvis av år. I religiøs sammenheng blir Stjernekrigersekten ung. Publikum på Colosseums første frokostvisning likeså. Guttas morgenstund. Som etter eget sigende alltid har vært opptatt i sekten. Dette er ingen bølge, nei. Torsdag midnatt kom «Kraften» til Norge. Siden har tilhengerne disiplinert fulgt døgnprogrammet på «Star Wars»-andaktene. Næring deles ut jevnlig. La oss kalle bagetten for oblat, og sponsekaffen for altervin, så blir det hele seremonielt korrekt.

Vranglære

Som i kirken fyltes ikke benkeradene, selv om årets største sjelskick var bebudet. Nok av ledige plasser for Jesus, Kjell Magne Bondevik og ikke minst filmanmelderne. Men ikke rom i herberget. Til slik en høytidsstund er ikke folk som driver med vranglære velkommen. Toer på terningen, du liksom. Eller hva med «infantilt makkverk som gir galaktisk migrene»?

- Kritikerne er på jordet, sier Henrik Wagner. Han hadde sett filmen fire ganger i New York dagen etter amerikapremieren. Dagen etter norgespremieren dropper han å dra tilbake til lærerjobben på Furuset skole.

- Vet du, jeg tror ikke anmelderne veit hva de prater om, sier han, og så stiller han seg i billettkø til neste forestilling.

Lite søvn

Å se «Star Wars» før soloppgang er noe annet enn å se «Star Wars» ved midnatt.

- Da kunne jeg sovne på litt forskjellige steder i filmen uten å gå glipp av noe, sier Pål Degerstrøm. Som gikk rett fra menighetsmøte til jobben i Telenor Nextel uten særlig søvn bak seg.

- Om sjefen blir sur?

- Nei, han var her han også.

MISJONÆR I RØD UNIFORM: Med lovnad om frokostmat og næring til lokalbefolkningen fikk Oslo Kinematografer stadig medlemmer til Stjernekrigermenigheten. Sektleder heter George Lucas.