TIL OSLO I MORGEN: Fadosangerinnen Cristina Branco har et stort norsk publikum. I morgen synger hun på Cosmopolite.
TIL OSLO I MORGEN: Fadosangerinnen Cristina Branco har et stort norsk publikum. I morgen synger hun på Cosmopolite.Vis mer

Fado-fest i Oslo med Cristina Branco fra Portugal

Wandrups utvalgte: Ny plate med nyskrevne fadolåter.

CD/KONSERT: I morgen kveld er den portugisiske fadodronningen Cristina Branco tilbake i Oslo. Hun opptrer på Cosmopolite sammen med Bernardo Moreira på kontrabass, Luís Figueiredo piano og Bernardo Couto på portugisisk gitar. Når Branco åpner munnen, flytter sommeren inn i rommet. Riktignok har uttrykket et vemodig strøk av melankoli, men samtidig av en særegen form for eksotisme og varme.

På sin nyeste plate, «Menina», framfører Branco eksempler på nykomponerte fadosanger, blant annet en med tekst av den kjente forfatteren Antonio Lobo Antunes. Litterært interesserte anbefales hans fabelaktige roman «Fado Alexandrino», som for ikke lenge siden ble utgitt på norsk.

MENINA inneholder stort sett nyskrevne fadomelodier.
MENINA inneholder stort sett nyskrevne fadomelodier. Vis mer

Fado er en særegen portugistisk sangstil med dype, folkelige tradisjoner. Den brukes som klagesang over ulykkelig kjærlighet, men også til å uttrykke politisk urettferdighet og den fattiges drømmer om et bedre liv. Sjangeren er preget av musikalsk skjønnhet, noe som også gjenspeiles på platene til Cristina Branco. Selve ordet betyr «skjebne».

Branco har en egen form for drømmende innlevelse, som speiler både den portugisiske folkesjelen og hennes egen sårbarhet.