LEDER

Færre ledige stillinger

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Mange tusen færre jobber er utlyst nå enn på samme tid i fjor. Jobbskvisen i oljesektoren er godt kjent, men i store bransjer som kontor, personal, markedsføring og salg er det bare halvparten så mange ledige jobber nå, som for ett år siden, kunne NRK melde i går.

Politikere og makroøkonomer gjør lurt i å merke seg nedgangen i utlyste stillinger. Det er gjerne et av mange forvarsler på alvorligere økonomiske problemer som er under oppseiling. Når også tallene fra Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse (AKU) viser at antall arbeidsledige nå har oversteget 100 000, samtidig som arbeidsstyrken vokser, bør bekymringen blant beslutningstakere øke ytterligere.

Vi vet at tallene over arbeidsledige varierer og at det er naturlige forklaringer på det, blant annet sesongvariasjoner og konjunktursvingninger innenfor normalen. Nedgang i utlyste stillinger, som nettstedet rubrikk.no måler, betyr ikke i seg selv økt arbeidsledighet. Det behøver heller ikke bety at bedriftenes økonomi, eller norsk økonomi er i ulage. Men reduksjonen i antall ledige stillinger er likevel en tydelig indikasjon på hva som kan skje i nær framtid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer