Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Faen ta tyngdekrafta

Elevdiktene har blitt bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg skriver ikke dikt lenger. Jeg tror ikke det er min type skriving, jeg er altfor glad i ord. Nå går det i prosa i stedet, forteller Kathrine Nedrejord (21) til Dagbladet.no.

Like fullt slår hun knockout på de andre poetene i den ferske boka «Faen ta tyngdekrafta», en samling vinnerdikt fra Skolekammeret på Dagbladet.no.

Tittelen er hentet fra et av diktene i boka.

Elevdikt i bok

Siden diktforumet ble startet i 2003, har det kommet inn omkring 50 000 dikt. Hver måned kårer en jury det beste diktet, og svært ofte har det vært skrevet av Kathrine Nedrejord. Fem av diktene hennes har nå fått plass mellom to permer.

- Det tar jeg som et stort kompliment. Det er bra å få god respons, det gir deg lyst til å fortsette, sier hun.

For selv om hun ikke skriver dikt lenger, har hun ikke sluttet å leke med ord. Hun var aktiv på Skolekammeret gjennom hele videregående. Nå studerer hun litteratur ved NTNU i Trondheim, og drømmer om å bli forfatter.

- Helt fra jeg gikk i første klasse, har jeg vært glad i å skrive. Det var stas å kunne bestemme noe selv, og bruke fantasien. Også synes jeg det er moro med språk, og å kunne utforske mulighetene innenfor det, sier hun.

POETER MED BOK: F.v. Mats Kvaløy Bjørbekk, Silje Nørsett, Kathrine Nedrejord, Fredrik Høstaker og Sara Skåre er alle Skolekammeret-poeter og har fått med dikt i boka «Faen ta tyngdekrafta».
POETER MED BOK: F.v. Mats Kvaløy Bjørbekk, Silje Nørsett, Kathrine Nedrejord, Fredrik Høstaker og Sara Skåre er alle Skolekammeret-poeter og har fått med dikt i boka «Faen ta tyngdekrafta». Vis mer

Jevnt sig

«Faen ta tyngdekrafta» inneholder elevdikt fra perioden 2003 - 2005, og er redigert av Maria Børja og Kristian Rishøi. De har sittet i Skolekammeret-juryen siden starten.

- Det har vært veldig gøy. Først var det veldig moro at det faktisk kom såpass med respons. Diktkammeret hadde allerede vært veldig populært i halvannet år, men vi visste ikke om det ville være tilsvarende interesse for et skriveforum blant 16-19-åringer. Men ganske snart ble det et jevnt tilsig av rundt 600-800 dikt i måneden, forteller Børja.

Skolekammeret ble startet som en del av Diktbasen, som er Dagbladet.nos læremiddel i lyrikk. Her kan elever skrive selv, i tillegg til å lese dikt av profesjonelle forfattere. Voksne diktskribenter har Diktkammeret til rådighet.

Overrasket 

Børja forteller at hun ble overrasket over kvaliteten på elevdiktene.

- Etter at vi så den jevnt gode kvaliteten diktene holdt, har vi hele tiden ønsket å samle dem i bok. Da det ble aktuelt, foreslo Gyldendal at vi i tillegg til diktene skulle trykke intervjuet med poeten og juryens begrunnelse. Det synes jeg var godt sett. Slik blir boka en slags tilstandsrapport over hvordan det er å være ung akkurat nå, i tillegg til en slags liten lærebok i dikt, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!