KOMMENTARER

Faen ta verden

«Tåke i kanalen, kontinentet er isolert». Denne legendariske førstesida i The Times kunne i disse dager like gjerne vært laget i Moskva.

KRIGERSK:  Russlands president Vladimir Putin taler ved et monument over heltene fra første verdenskrig i Moskva. Foto: AP / NTB Scanpix
KRIGERSK: Russlands president Vladimir Putin taler ved et monument over heltene fra første verdenskrig i Moskva. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Da ville tittelen på førstesida vært noe sånt som dette: «Alle er imot oss. Faen ta verden». For det putinske prosjektet i den stadig mer alvorlige konfrontasjonen med omverdenen er å dyrke sin egen fortreffelighet, isolere seg fra en verden som fortoner seg som fiendtlig innstilt, og satse på egne krefter. Importforbud for en rekke matvarer fra Vesten ble kunngjort på torsdag. Det er et svar på de vestlige sanksjonene som ble innført på grunn av Russlands bidrag til den ukrainske krisa. Det overraskende radikale russiske mottrekket forteller oss at verden ser omtrent sånn ut fra Vladimir Putins Moskva: «Problemer i horisonten. Vi går til krig på alle fronter».

MAN KAN LEKE med ord. Men realiteten er omtrent den at Russland igjen trekker seg inn i seg selv, og forbereder seg på en lengre periode med diplomatisk isolasjon og økonomiske vanskeligheter. Hva dette vil bety for den politiske utviklingen i landet vet vi ennå ikke. Men vi vet at en lov som i prinsippet kan kneble internett - omtrent som i Kina - nettopp er vedtatt. Vi vet at Russlands medlemskap i Verdens handelsorganisasjon nå står i fare fordi den plutselige importstansen av matvarer fra USA, EU, Canada, Australia og Norge, strider mot både ånd og bokstav i frihandelsregimet. Da Russland - delvis motstrebende - meldte seg inn i Verdens handelsorganisasjon for to år siden, var det etter at Putin lenge hadde tvilt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.