Færøyene i begeistring og farger

Wandrups utvalgte: To bøker som kan lokke deg over Nordsjøen.

SPENNENDE LANDSKAP: Det tar bare halvannen time å fly til Færøyene. Der møter du 18 øyer med et forrykende landskap. Foto: NTB/SCANPIX
SPENNENDE LANDSKAP: Det tar bare halvannen time å fly til Færøyene. Der møter du 18 øyer med et forrykende landskap. Foto: NTB/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Ottar Fyllingsnes, journalist i den glimrende ukeavisa Dag og Tid, har utgitt en stor og entusiastisk bok om Færøyane, dette mytiske øyriket vest i havet, fylt med en forreven kyst, fuktige sletter, gressende får (derav færøyene) og millioner av sjøfugl.

«Færøyene» rommer 48 kapitler med begeistret prosa. I tillegg har fotografen Harald Hognerud fylt opp med fotografier som dementerer ethvert rykte om at landet er fargeløst. «På Færøyane skiftar vêret før du får snudd deg,» skriver Fyllingsnes. «Vaknar du opp til skodde og regn, kan det henda at sola smiler mot deg før du får i deg frukosten

Selv har vi lest om Færøyene i William Heinesens romaner, poesien til Rói Patursson og i romaner av Johan Harstad («Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet») og Ole Sarvig («De reisende»). Men også i diktene til Jóanes Nielsen og i romanen «U - Historier om djevelskap» av Carl Jóhan Jensen, begge oversatt av den iherdige Lars Moa.

Nylig har han gjendiktet den sterke, rastløse diktsamlingen «Rot Tripp - Ord en route» av Marjun Sylderbø Kjelnæs. Bare hør: «Eg har gitt alt går betre elektriske støytar igjen og igjen/Eg har sett håpet vakne opp/Eg har stått attmed vindauget og trykt panna mot den kalde ruta/Eg har snudd meg til/Eg har stukke ein blodheit draum med fyllepennen min/Eg har sett han blø ut/Eg har knust/Eg har resituert/Eg har trassa/Eg har våga».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer