UNGDOMSBIBLIOTEK: Slik ser det ene hjørnet av nye Biblo Tøyen ut, med bokhyller hengende fra taket og u-båtinspirert interiør i lesekroken bak. Foto: OSLO KOMMUNE
UNGDOMSBIBLIOTEK: Slik ser det ene hjørnet av nye Biblo Tøyen ut, med bokhyller hengende fra taket og u-båtinspirert interiør i lesekroken bak. Foto: OSLO KOMMUNEVis mer

Færre bøker, kulere bibliotek

Noe av det første som slår deg når du kommer inn i Tøyens nye ungdomsbibliotek, er hvor få bøker det er der.

Kommentar

- Wow, dette var kult! Mye kulere enn bibbern på Tveita, der jeg vokste opp, sa Raymond Johansen da han gikk på scenen for å åpne nye Biblo Tøyen torsdag denne uka.

Om han ankom med «Raymobilen», vites ikke. Han var uansett perfekt for jobben med å åpne den nye bibliotekfilialen, som ligger rett ved siden av Tøyen t-bane.

Utfordringen ved å skape et vellykket ungdomsbibliotek kan vel neppe illustreres bedre enn ved en halvgammel politiker som prøver å snakke ungt og hipt. Da han fortsatte med å sitere Pelle Parafins Bøljeband, var bildet komplett.

Men Norges første ungdomsbibliotek ser virkelig kult ut. Litt sci fi, steampunk-inspirert (tenk viktoriansk fantasy eller «Daidalos labyrint»), og veldig, veldig retro, med masse knallfarger og buede former, myke puter og uventede sittemøbler. Trillebår med pute anbefales ikke, men tannlegestolen var populær.

Midt i rommet står en rosalakkert lastebil, med motorrommet omgjort til sofa og kjøkken på lasteplanet. Inngangene til kontorer og garderobe går gjennom britiske telefonkiosker. Gamle ski-gondoler fungerer som grupperom. Her er også en rekke sofabåser — den største har runde vindusglugger som illuderer innsiden av en u-båt. Her er legovegg, 3D-printer, scene, og flyttbare bokhyller som henger fra skinner i taket. Samt et skostativ formet som en elg i naturlig størrelse. Her er det nemlig skoforbud.

Og voksenforbud. Nedre aldersgrense er ti år, øvre 16.

Det er lett å bli misunnelig. Min egen lokalfilial kunne veldig gjerne sett slik ut. Flere skoleklasser skal ha deltatt i planleggingen, så forhåpentligvis digger målgruppa det like mye. Rommet innbyr til aktiviteter og arrangementer, helt i tråd med regjeringens målsetting for folkebibliotekene, og det kan fort bli Oslos kuleste ungdomsklubb. Men funker det like bra som bibliotek?

Noe av det første som slår deg når du kommer inn i Biblo Tøyen, er hvor få bøker det er der. 3000, for å være nøyaktig. Til sammenligning har ordinære Tøyen filial 17000 titler, fordelt på alle medier og målgrupper.

Den ligger da også bare hundre meter fra ungdomsfilialen. Deichmanske opplyser at Biblo har prioritert bøkene ungdom låner og etterspør mest, men at de etter hvert vil supplere med såkalte «voksenbøker». Forhåpentligvis vil de også jobbe med å formidle kvalitetsbøker som ikke finnes på topplistene. Og bøkene i hyllene bør skiftes ut ofte.

De som står der nå, er til gjengjeld usedvanlig lett tilgjengelige. God plass i hyllene gjør at flere bøker får stå og skinne med fronten ut, og et helt nytt datasystem gjør det ekstra lett å finne fram og sette tilbake. Ingen bøker står bortgjemt i en krok, eller på toppen av flere etasjer høye hyller.

Derimot finnes det nok av rolige kriker og kroker der du kan gjemme deg bort og lese, uavhengig av hva som måtte foregå ute på gulvet. Lesebåsene er noe av det beste med hele lokalet, og gjør det til et moderne bibliotek, ikke bare et hipt kulturhus.

Hysjing er ut, men det å sitte med nesa i en bok må aldri bli det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.