LEDER

Færre fallskjermer i staten

Regjeringen kommer med kloke innstramminger i reglene for statlige lederlønninger.

Oslo, 20140414. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner la fram Kommuneproposisjonen for 2015.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Oslo, 20140414. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner la fram Kommuneproposisjonen for 2015. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Regjeringen ved kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (Høyre) fremmer nye regler for statlige lederlønninger.

Målet er todelt: Stimulere til bedre ledelse ved å tilpasse lønn- og bonussystemer etter resultatene lederne oppnår og å stramme inn på praksisen med å gi avgåtte ledere etterlønn i to år og retrettstillinger med lederlønninger.

Det er gledelig at Sanner strammer inn på godene statlige ledere i dag mottar etter endt tjeneste. Det er ofte både bortkastede midler og en solid provokasjon, spesielt når lederen gjerne har måttet gå som resultat av slett arbeid.

Et nylig eksempel på dette var da Joakim Lystad fikk fyken fra stillingen som NAV-direktør på grunn av manglende måloppnåelse og store kostnadsoverskridelser. Framfor å lete etter annet passende arbeid fikk Lystad beholde lønna på 1,3 millioner kroner som spesialrådgiver i Arbeids- og sosialdepartementet, noe han var sikret som del av kontrakten.

Lystad er ikke alene. En oversikt fra NRK viser at det er 77 slike spesialrådgivere i departementene.

Sanner foreslår nå at det ikke lenger skal være en hovedregel at ledere får retrettstillinger og beholder lønna, samt at etterlønna kuttes fra to år til seks måneder. Hvis ny jobb tilbys på samme lønnsnivå kuttes etterlønnen, men tidligere ledere skal ikke automatisk sikres stilling i staten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.