Færre flagg

Patriotiske symboler pleier å blomstre når USA er i krig. Denne gangen er dette svært dempet.

NEW YORK (Dagbladet): Et gult silkebånd er bundet i sløyfe rundt et av trærne på Union Square, den store, åpne plassen hvor så mange av de store slagene i New Yorks politiske historie har stått. Forrige søndag gikk 200000 mennesker forbi her i protest mot krigen.

Sløyfa betyr ganske enkelt «velkommen hjem» - til amerikanske styrker i Irak.

Slike gule bånd er noen av de ytterst få synlige symbolene på at landet er i krig. Nå har aldri New York City vært i front for å demonstrere patriotisme, men også fra mange andre kanter av USA meldes det at den nasjonale symbolbruken denne gangen er beskjeden. Mens den forrige Golf-krigen og terrorangrepet 11. september 2001 fikk USA til å ikle seg Old Glory fra topp til tå, er denne krigen helt annerledes.

Ikke bare er flaggene, T-skjortene, plakatene og jakkemerkene i rødt, hvitt og blått borte fra kiosker og drugstorer. Denne gangen bruker heller ikke TV-reklamen vaiende flagg og sangen America The Beautiful som bakgrunn for f.eks. fortreffelige gressklippere eller varmtvannsbeholdere.

REKLAMEN ER EN av flere temperaturmålere på stemningen i det amerikanske samfunnet. Reklamebyråene på Madison Avenue gjør ingenting for moro skyld. Der har man værhårene ute til enhver tid. Bransjen råder nå klientene sine til ikke å lage patriotiske innslag. Til det er denne krigen for omstridt. Publikum er usikre på hva krigen egentlig handler om, og det er uklart hvorfor USA utkjemper den. I en slik situasjon virker ikke flaggets stjerner og striper.

- Min anbefaling er subtilitet. Kanskje et flagg i et hjørne, men ikke noe klart patriotisk. Ikke bare fordi opinionen er helt splittet, men også fordi situasjonen skifter hele tida og folks følelser rundt krigen er den rene berg-og-dal-banen, sier Russel Winer, professor i markedsføring ved Stern School of Business ved New York University.

GOLFKRIGEN i 1991 var en veritabel orgie i patriotisk symbolbruk. Jeg har fortsatt en hel plastpose full av T-skjorter med flagg, ørner, helter, tanks og kameler. Denne gangen er jeg bare blitt tilbudt ei T-skjorte. På den sto det: Support our troops. Samme melding som den gule sløyfa på Union Square. Signalet er tydelig: for eller imot krigen - soldatene i Irak skal ha støtte på hjemmebane. En arvesynd ligger bak. Da soldatene kom hjem fra sine redsler i Vietnam, ble de spyttet på. Det skal ikke skje igjen. Selv den argeste krigsmotstander vil kunne knytte ei gul sløyfe for de militære styrkene.

Denne gangen er krigens hjemmebane mye mer preget av gult enn av rødt, hvitt og blått.