Omleggingen til DAB

Færre lytter på P4 og Radio Norge etter DAB-omlegging i Bodø

Lokalradioene er vinnere.

Oslo 12072016 DAB radioer Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
Oslo 12072016 DAB radioer Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hvordan har det gått med radiolyttingen der DAB-omleggingen allerede er i gang? I dag kom det tall som viser at P4 har gått fra å ha 7000 daglige lyttere i Bodø-området til 2500, mens Radio Norge har mistet rundt 50 prosent av sine lyttere, skriver Medier24.

De ferske tallene kommer fra Kantar TNS, laget for Norsk Lokalradioforbund. De ble presentert på Norsk Lokalradioforbunds landskonferanse som startet i Stavanger i dag, og de baserer seg på mediedistriktet Bodø, og et befolkningsgrunnlag på 50 000.

Men undersøkelsen for Bodø er kun basert på 123 respondenter.

Lokalradioen tjener på det

De kommersielle rikskanalene P4 og Radio Norge har begge en tilbakegang i Bodø. P4 har gått fra en ukentlig oppslutning på 21, 9 prosent i første kvartal 2016, til 12,6 prosent i år. Når det gjelder Radio Norge er tallene 31,7 prosent ukentlig oppslutning i fjor, mens første kvartal i år viser 19,5 prosent, skriver lokalradio.no.

Også NRK sliter, men det gjelder ikke P1 som faktisk øker sin oppslutning. Med NRK P3 derimot, går det dårlig i Bodø. Ungdomskanalen har gått fra 33 prosent i ukentlig oppslutning til bare 10,7 prosent.

De som tjener på at rikskanalene slukker sine FM-sendere, er lokalradioene.

Radio 3 Bodø har blant annet økt sin ukentlige oppslutning med 62 prosent.

Skeptisk

Radiodirektør Kenneth Andresen i P4 påpeker at han ikke kjenner undersøkelsen fra Kantar TNS i detalj, noe som gjør det vanskelig for ham å kommentere den.

- Jeg merker meg at både lokalradioforbundet og TNS tar forbehold om at det dreier seg om en liten undersøkelse med et svært begrenset antall spurte. Ser vi på de offisielle radiotallene for hele Nordland forteller de en litt annen historie. Radio som sådan øker og motoren bak, er de nye digitale kanalene. Når vi går fra fem riksdekkende kanaler til over tretti, er det naturlig og som forventet at de store kanalene avgir lytting til de nye kanalene. Det er som det skal være og viser at lytterne finner frem til det nye tilbudet, sier han.

- Vi har vært forberedt på at vi i en periode vil tippe nedover i lyttertall der FM-sendingene slukkes, dette også fordi bileeiere uten DAB-radio i bilen har gitt klare indikasjoner på at de ikke vil skifte radio før kanalene blir borte. Dette har de fulgt.

Andresen legger vekt på at de lyttertallene for radio i Norge så langt har holdt seg stabilt. Han viser til Gallups undersøkelse for slukkeregion 1, hele Nordland, der P4's daglige dekning gikk fra 14,9 til 8,4 i løpet av elleve uker.

- Men alle våre nye og mindre kanaler, P5, P6, P7, P8, P9, P10 og NRJ, som regionene har fått i denne perioden, har til sammen hatt en økning på over ti prosent. Så på gruppenivå har vi styrket oss, og det har også vært tanken vår, sier han.

Slukketall

I Nordland lukket de nasjonale radiosendingene FM-nettet sitt den 11. januar i år.

Allerede i mars i år kom de første indikasjonene på hvor veien ville gå. Da viste det seg at det var 64 prosent som hørte på radio i Nordland, mot 74 prosent før NRK og de kommersielle, nasjonale radiokanalene slukket sine FM-sendere.

Svein Larsen, styreleder i Lokalradio Norge, sa da til Dagbladet at han var overbevist om at lokalradio har fått flere lyttere etter at de nasjonale kanalene gikk over til DAB.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Radio Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer