Fafo-forskere, barnearbeid og sjokolade

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FAFO-FORSKERNE

Morten Bøås, Anne Hatløy og Anne Huser har skrevet en kronikk om min bok Den lille stygge sjokoladeboka , som kom ut mandag. I boka beskriver jeg blant annet forholdene der kakaoen til norske sjokolader blir dyrket. Dette skjer ofte i fattige landsbyer i Vest-Afrika, som fra vårt perspektiv mangler helt elementære ting, som elektrisitet, kommunikasjoner og skikkelige skoletilbud. Jeg beskriver også barnearbeidssituasjonen på disse stedene.

Det er delen om barnearbeid som Bøås, Hatløy og Huser har hengt seg opp i. De skriver at de ikke kjenner seg igjen i den virkeligheten som beskrives, uten å poengtere hva de mener er feil. De understreker at det er viktig at refleksjoner om produktene vi konsumerer er «basert på fakta og ikke myter», uten å eksemplifisere hva «mytene» består i. Hovedpoenget i kronikken ser ut til å være at «påstanden om at barn systematisk blir grovt utnyttet i kakaoproduksjon i Vest-Afrika er feilaktig.» Det er jeg helt enig i, og noe jeg heller ikke påstår i min bok.

Jeg vil presisere fire ting:

1. Min framstilling av barnearbeid på kakaogårdene er basert på åpen informasjon. Jeg har ikke brukt frivillige organisasjoner som kilder, nettopp fordi disse organisasjonene kan ha en agenda eller ønsker oppmerksomhet. Jeg forholder meg til organisasjoner som UNCTAD, UNDP, UNICEF, men først og fremst the International Institute of Tropical Agriculture (IITA), som er en FN-organisasjon. I tillegg har jeg forholdt meg til forskere, for eksempel Anne Kielland, som er barneforsker i Verdensbanken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer