Fafo og sjokoladen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FAFO FASTSLÅR

skråsikkert i sin kronikk om barnearbeid og sjokolade at «Påstanden om at barn systematisk blir grovt utnyttet i kakao-produksjonen i Vest-Afrika er (...) feilaktig» . Det er verd å merke seg at Fafo har en helt annen virkelighetsoppfatning ennsjokoladeprodusenten Nidar, som omtaler saken slik: «De senere årene er det gjort flere uavhengige undersøkelser for å kartlegge forholdene ved kakaogårdene i Vest-Afrika. Undersøkelsene viser at familienes levebrød avhenger av at barna bidrar i kakaodyrkingen. De viser også at forholdene barna jobber under langt fra er tilfredsstillende. Mange barn jobber for mange timer hver dag og bruker både farlige redskaper (manchetekniver) og sprøytemidler i arbeidet.» Fafo-forskerne mener at barns rettigheter må vurderes i forhold til den sosiale og økonomiske kontekst, og at barnearbeid i kakaoproduksjonen ikke bør bekjempes fordi det er en praksis som ble etablert lenge før koloniperioden.

MENER FAFO

virkelig at forbrukere og sjokoladeindustri bør vende det døve øret til vestafrikanske barns slit og strev på kakaoplantasjene fordi det er sånn det alltid har vært, eller fordi barna sliter og strever på onkels bondegård?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer